Διεθνής οργή για την άνανδρη επίθεση στο Μάντσεστερ

Διεθνής οργή για την άνανδρη επίθεση στο Μάντσεστερ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Μάντσεστερ είναι ενωμένο. Ετσι είμαστε εμείς, έτσι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Δεν θα νικήσουν», δήλωσε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Μάντσεστερ, Αντι Μπέρνχαμ, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνέρρεαν στην πλατεία Αλμπερτ για να εκφράσουν συλλογικά την αλληλεγγύη τους προς τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μάντσεστερ Αρένα.

Στο πλήθος, χθες το απόγευμα, βρισκόταν μεταξύ άλλων η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ και ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ τον λόγο πήρε ο αστυνομικός διευθυντής της ευρύτερης περιφέρειας του Μάντσεστερ, Ιαν Χόπκινς. «Υπό τις πιο φρικτές συνθήκες, ο λαός του Μάντσεστερ έδειξε πόσο νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλο. Ακουσα καταπληκτικές ιστορίες γιατρών που έφθασαν για υποστήριξη και αστυνομικών και εργαζομένων στις πρώτες βοήθειες που θυσίασαν τα ρεπό τους για να βοηθήσουν», είπε.

Λίγο νωρίτερα, στις 4 ακριβώς, η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίστηκε πλάι στον βασιλικό σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο, στα σκαλιά των ανακτόρων. Μαζί με τους επισκέπτες της, που βρίσκονταν στο κήπο, η Ελισάβετ τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα και εν συνεχεία η προγραμματισμένη δεξίωση ξεκίνησε κανονικά. Στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, ενώ χθες τα μεσάνυχτα επρόκειτο να σβήσουν τα φώτα στον Πύργο του Αϊφελ και σε σημαντικά αξιοθέατα της Ρώμης. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση και ακύρωσε την εμφάνισή της στη γιορτή μπίρας (Οκτόμπερφεστ) του Μονάχου, ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα. O Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος ενημερώθηκε για την επίθεση ενώ επισκεπτόταν τη Βηθλεέμ, έκανε λόγο για «κακόψυχους χαμένους». «Αυτή η κακή ιδεολογία πρέπει να εξαφανιστεί από προσώπου γης. Εννοώ να εξαφανιστεί εντελώς», τόνισε.

Στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν υποσχέθηκε ενίσχυση της γαλλοβρετανικής συνεργασίας σε θέματα τρομοκρατίας και σύγκληση, σήμερα, συμβουλίου αρμόδιων υπουργών με στόχο να συσταθεί γαλλική ομάδα κρούσης κατά του ISIS (Ισλαμικού Κράτους).

«Η καρδιά μου βρίσκεται κοντά στον λαό του Μάντσεστερ και σε όλα τα θύματα της τρομοκρατίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά της βίας και να φέρουμε τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης». 

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην πρέσβειρα της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα, Κέιτ Σμιθ, απέστειλε ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τηλεγράφημα Ιερωνύμου

«Με ιδιαίτερη θλίψη επληροφορήθην το τραγικό συμβάν του αιφνιδίου θανάτου και του τραυματισμού τόσων αθώων νέων ανθρώπων στο Μάντσεστερ της Αγγλίας», αναφέρει, «Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός ν’ αναπαύει τις ψυχές των κεκοιμημένων και στις οικογένειές τους να χαρίζει την καλήν παρηγορίαν». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή