Πατέρας βομβιστή: «Δεν πιστεύουμε στη δολοφονία αθώων» – Στις έξι οι συλλήψεις για το Μάντσεστερ

Πατέρας βομβιστή: «Δεν πιστεύουμε στη δολοφονία αθώων» – Στις έξι οι συλλήψεις για το Μάντσεστερ

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη την έκτη κατά σειρά σύλληψη σε σχέση με την επίθεση αυτοκτονίας Μάντσεστερ, όπου έχασαν την ζωή τους 22 άνθρωποι. Μία γυναίκα συνελήφθη έπειτα από έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή του Μπλάκλεϊ, μια γειτονιά στο βόρειο τμήμα του Μάντσεστερ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, χωρίς να αναφέρουν το όνομα και την ηλικία της. Πέντε άνδρες έχουν ήδη συλληφθεί χθες και σήμερα ως μέρος της έρευνας για την επίθεση.

Ο πατέρας του δράστη της βομβιστικής επίθεσης, Ραμαντάν Αμπέντι, προσήχθη στην Τρίπολη μετά τη σύλληψη του μικρότερου αδερφού του βομβιστή αυτοκτονίας. Ο συλληφθείς Χασέμ Αμπεντί, γεννημένος το 1997 στην Τρίπολη της Λιβύης, ενδέχεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, όπως ανακοίνωσε τοπικός εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής.  Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο 20χρονος σχεδίαζε επίθεση στη λιβυκή πρωτεύουσα, στην οποία είχε μεταβεί από το Λονδίνο στις 16 Απριλίου.

Ο αδερφός του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ ομολόγησε μετά από τη σύλληψή του ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μονάδα των υπηρεσιών ασφαλείας της Λιβύης. Ο Χασέμ Αμπέντι, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη, «είπε ότι ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους μαζί με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι (…) και ομολόγησε ότι ήταν παρών στη Βρετανία το διάστημα της προετοιμασίας της επίθεσης» επεσήμανε σε ανάρτησή της στο Facebook η «Δύναμη Αποτροπής», μονάδα της αστυνομίας που δηλώνει πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Ο Ραμαντάν Αμπέντι, από την πλευρά του, ανέφερε στις αρχές ότι είχε συνομιλήσει με τον γιο του πέντε ημέρες πριν από το συμβάν και «όλα ήταν φυσιολογικά». Επίσης, πρόσθεσε ότι δεν είχε ενημερώσει κανένα μέλος της οικογένειας για το ταξίδι του στο Μάντσεστερ, αλλά αντίθετα είχε πει ότι πήγαινε για προσκήνυμα. Ο πατέρας Αμπέντι σχολίασε ότι ο γιος του δεν είχε ριζοσπαστικά πιστεύω και ότι δεν είχε ταξιδέψει ποτέ στη Συρία. Τέλος, πρόσθεσε ότι ο ίδιος καταδικάζει την τρομοκρατία κατά των πολιτών και των αθώων.

Ο δράστης που έπεσε επί τόπου νεκρός, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βρετανίας.

Παράλληλα, η Ραντ τόνισε, πως ο βομβιστής αυτοκτονίας, Σαλμάν Αμπέντι, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, φέρεται να είχε συνεργούς και να είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Λιβύη.

Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός. Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Πατέρας βομβιστή: «Δεν πιστεύουμε στη δολοφονία αθώων» – Στις έξι οι συλλήψεις για το Μάντσεστερ-1

Σχετικά με την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού της χώρας σε «κρίσιμο» επίπεδο η Ραντ υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μέτρο προσωρινού χαρακτήρα και αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες σχετικά με την τελευταία επίθεση.

Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι μονάδες του στρατού που θα συνδράμουν στην διατήρηση της ασφάλειας θα τελούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη του Λονδίνου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι περίπου 3.800 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, δύο Πολωνοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος αγνοούνταν θεωρούνται πλέον και επίσημα νεκροί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ, είκοσι από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης στο Μάντσεστερ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που εξερράγη την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά και νέοι στην πλειονότητά τους, έβγαιναν από τον συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ, περιείχε μεταλικά παξιμάδια, βίδες και καρφιά. «Αυτήν την στιγμή περιθάλπουμε 64 ανθρώπους…από αυτούς 20 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνουν εντατική φροντίδα. Υπάρχουν τραύματα σε ζωτικά όργανα, σοβαρά τραύματα σε μέλη και ορισμένοι θα χρειαστούν μακροχρόνια φροντίδα και υποστήριξη. Πρόκειται για πάρα πολύ σοβαρά τραύματα», πρόσθεσε ο Ράουζ.

Χθες βράδυ η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στην ανώτατη βαθμίδα, από «σοβαρό» σε «κρίσιμο», για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, σήμα ότι οι βρετανικές αρχές δεν αποκλείουν και νέο χτύπημα άμεσα. Επίσης, η Μέι διευκρίνισε ότι τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας σε τοποθεσίες – κλειδιά.

Παράλληλα, το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε αργά σήμερα το πρωί πως θα παραμείνει κλειστό για το κοινό εξαιτίας της αυξημένης απειλής για την ασφάλεια μετά τη βομβιστική επίθεση καμικάζι της Δευτέρας στο Μάντσεστερ και πως το μέτρο έχει άμεση ισχύ. «Κατά συνέπεια όλες οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις ματαιώνονται με άμεση ισχύ. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας», αναφέρει το κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Σημειώνεται ότι το βρετανικό κοινοβούλιο έχει σταματήσει τις συνεδριάσεις του εξαιτίας των εθνικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Πρόκειται στην ουσία για την εφαρμογή επιχειρησιακού σχεδίου με την κωδική ονομασία «Temperer». Μάλιστα είναι η πρώτα φορά που ο συγκεκριμένος μηχανισμός ενεργοποιείται από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015.

Οι βρετανικές αρχές με αφορμή την επίθεση στο στάδιο κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω», λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά από τις πολύνεκρες επιθέσεις του Λονδίνου, το 2005, τρομοκράτης κατόρθωσε να κατασκευάσει και να πυροδοτήσει αυτοσχέδιο μηχανισμό στη Βρετανία. Εχουν μεσολαβήσει και άλλες επιθέσεις, όπως αυτή εις βάρος του στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, στο Λονδίνο, από την οποία τη Δευτέρα συμπληρώθηκαν ακριβώς τέσσερα χρόνια, καθώς και η πρόσφατη επίθεση εναντίον περαστικών έξω από την έδρα της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν υπήρχαν εκρηκτικά, παρά μόνο ματσέτες ή αυτοκίνητα ως όπλα. Το νήμα που συνδέει τους δράστες των επιθέσεων αυτών είναι η εκπεφρασμένη με όρους θρησκευτικού φανατισμού αντίθεση στην πολιτική της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή