Προϋπολογισμός με περικοπές 4,3 τρισ. δολ. από τον Τραμπ

Προϋπολογισμός με περικοπές 4,3 τρισ. δολ. από τον Τραμπ

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχέδιο προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει μεγάλη περικοπή δαπανών, κυρίως προγραμμάτων πρόνοιας για φτωχούς Αμερικανούς, για αποφοίτους πανεπιστημίων και για αγρότες, συνολικού ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία, παρουσίασε χθες ο Λευκός Οίκος. Οι προτάσεις βασίζονται σε εξαιρετικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη, την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, που υποτίθεται ότι θα προκύψει από τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτών που είχε παρουσιάσει ο Λευκός Οίκος προ μηνός ως δημοσιονομικά ουδέτερη, αλλά και στην κατάργηση προγραμμάτων που υποστηρίζουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί και σε σωρεία λογιστικών τρικ.

Ηδη, πολλοί Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο θεωρούν ότι οι προτάσεις Τραμπ δεν πρόκειται να εγκριθούν ως έχουν. Ο προϋπολογισμός Τραμπ περιλαμβάνει περικοπή δαπάνης 616 δισ. δολαρίων την ερχόμενη δεκαετία από το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης φτωχών Αμερικανών (medicaid) και από το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης παιδιών. Περιλαμβάνει, επίσης, μείωση της δαπάνης για βοήθεια σε είδος (τρόφιμα) κατά 193 δισ. δολάρια. Ο ρόλος του ομοσπονδιακού κράτους περιορίζεται δραστικά, εξαιτίας του περιορισμού της χρηματοδότησης όλων των υπουργείων κατά 1,4 τρισ. δολάρια ή κατά 40% έως το 2027. Από τις περικοπές εξαιρούνται τα υπουργεία Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας. Αμφιλεγόμενη είναι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση φορολογικών εσόδων 2 τρισ. δολαρίων, που θα προέλθει χάρη στη σχεδιαζόμενη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτών κατά 5,5 τρισ. δολάρια. Η πρόβλεψη βασίζεται στην εξίσου αισιόδοξη, αν όχι ουτοπική, πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί, κατά μέσον όρο, με ρυθμό 3% την ερχόμενη δεκαετία. Καμία από τις υποθέσεις του Λευκού Οίκου, ότι το φορολογικό σχέδιο Τραμπ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα κατά 2 με 2,6 τρισ. δολάρια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, δεν είναι ρεαλιστική, δήλωσε χθες η Μάγια ΜακΓκίνες, πρόεδρος της ανεξάρτητης Επιτροπής για Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό. Η κ. ΜακΓκίνες χαρακτήρισε την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%, κατά μέσον όρο, «πραγματικά αδύνατη και ότι υιοθετεί απίθανες υποθέσεις περί μη αλλαγής στα έσοδα και μείωσης φόρου». Το ανεξάρτητο Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής έχει υπολογίσει πως η πρόταση Τραμπ για περικοπή της φορολογίας θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7,2 τρισ. δολάρια την ερχόμενη δεκαετία.

O πρώην υπουργός Οικονομικών επί Κλίντον Λάρι Σάμερς κατηγορεί τον Λευκό Οίκο ότι υπολογίζει δύο φορές την επίπτωση της περικοπής φορολογίας και δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει ακόμα προβεί σε μια σημαντική οικονομική δήλωση που να πληροί τα πρότυπα επάρκειας και ειλικρίνειας». Ενα δεύτερο τρικ που χρησιμοποιεί ο Λευκός Οίκος είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 469 δισ. δολάρια, ενώ προβλέπει ταυτόχρονα εξοικονόμηση 593 δισ. δολάρια από τις αμυντικές δαπάνες, με το επιχείρημα ότι το Πεντάγωνο δεν θα χρησιμοποιήσει τους αυξημένους πόρους. Ισως η μοναδική προεκλογική υπόσχεση που τήρησε ο κ. Τραμπ (σε μεγάλο βαθμό) είναι να μη μειώσει τις δαπάνες για συντάξεις και για την υγειονομική περίθαλψη των ηλικιωμένων. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε χθες πως η ελεγχόμενη από το κόμμα Γερουσία θα αγνοήσει την πρόταση για περικοπή των προγραμμάτων για φτωχούς Αμερικανούς.

Πώληση στρατηγικών αποθεμάτων

Την πώληση των μισών στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ προτείνει ο Λευκός Οίκος για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του αμερικανικού χρέους, υπολογίζοντας σε έσοδα 500 εκατ. δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος 2018 και σε έσοδα 16,6 δισ. δολαρίων για την επόμενη δεκαετία. Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η πρόταση καθώς και άλλες πρωτοβουλίες για τον ενεργειακό κλάδο θα απορριφθούν μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού από το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί. Εκτός της πώλησης του ήμισυ των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, που υπολογίζονται στα 687,7 εκατ. βαρέλια, το επιτελείο του κ. Τραμπ προτείνει να αρθεί η απαγόρευση για γεώτρηση πετρελαίου στο Καταφύγιο Αγριας Φύσης της Αλάσκας, να παύσει να υφίσταται το καθεστώς κοινών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας στα κοιτάσματα πετρελαίου με τις πολιτείες στον Κόλπο του Μεξικού (Λουιζιάνα, Ορλάντο, Τέξας, Αλαμπάμα και Μισισίπι) και να εκποιηθούν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή