Ν.Δ.: Απόλυτο το ναυάγιο της κυβέρνησης

Ν.Δ.: Απόλυτο το ναυάγιο της κυβέρνησης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έχει δώσει όλα και δεν έχει πάρει τίποτα… Η διαπίστωση αυτή συμπυκνώνει το διά ταύτα της Πειραιώς για το ναυάγιο του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης στον χθεσινό «πρωινό καφέ». Εκεί μετρήθηκαν έξι συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, 14,2 δισ. επιπλέον μέτρα και καμία ρύθμιση για το χρέος, ούτε καν για το κλείσιμο της αξιολόγησης, παρά τις μεγαλοστομίες του Αλέξη Τσίπρα ότι «τα νέα είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά»…

Η Πειραιώς εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του Eurogroup, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσίπρα ως «ψεύτη», ενώ αναλυτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται σήμερα από τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Κυρίαρχη εκτίμηση στη Ν.Δ. είναι ότι σταδιακά καταρρέουν όλα τα αφηγήματα του πρωθυπουργού, με τελευταίο εκείνο της «γραβάτας» – «θα φορέσω γραβάτα εάν αποδειχθούν καλά τα νέα για το χρέος», την ώρα μάλιστα που ο ίδιος καλλιεργούσε αισιοδοξία για ιδιαίτερα θετικά νέα.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση δεν είχε συνεννοηθεί ούτε εξασφαλίσει τίποτε από τους δανειστές και ότι ο κ. Τσίπρας επέδειξε για ακόμη μία φορά «τραγική επιπολαιότητα». Αυτό δεν αφορά μόνο την υπόθεση του χρέους, αλλά εν γένει την αξιολόγηση. Ακόμη και στην Πειραιώς αιφνιδιάστηκαν όχι τόσο από την αδυναμία συμφωνίας στο ζήτημα του χρέους, όσο από το γεγονός ότι στο Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να κλείσει την αξιολόγηση. Για τη Ν.Δ. το Eurogroup αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία δυνατότητα να διαπραγματευθεί οτιδήποτε εκ μέρους των Ελλήνων».

Με μια οξεία ανακοίνωση η Πειραιώς, αφού θύμισε τον λογαριασμό των καθυστερήσεων στη δεύτερη αξιολόγηση, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν προέκυψε συμφωνία ούτε για το χρέος –«έχει μετατρέψει το αυτονόητο που είχε πετύχει η χώρα το 2012 σε ζητούμενο»–, ούτε για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε για την εκταμίευση της δόσης. «Το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης είναι η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου για όλους, η κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Και πολλά χρόνια λιτότητας με εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Eλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία», σχολίασε.

Ψηλά το θέμα του Mega

Ψηλά στην ατζέντα της συντηρεί η Ν.Δ. και το ζήτημα της αγοράς των μετοχών του Φώτη Μπόμπολα στο Mega από τον Ιβάν Σαββίδη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Το θέμα επίσης συζητήθηκε στον χθεσινό «πρωινό καφέ». Εκεί έγινε λόγος για «σέρβις» σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, προκειμένου να στηθεί «μιντιακό παρασύστημα». Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες αφότου η Ν.Δ. εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επανήλθε (ρ/σ ΣΚΑΪ) σημειώνοντας ότι οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ήρθαν στην εξουσία «κραδαίνοντας τα λάβαρα διαφάνειας και καθαρότητας και της μάχης ενάντια στη διαπλοκή, των παλιών συμφερόντων, και όλων αυτών οι οποίοι απομυζούσαν τα πλούτη και το βιος των Ελλήνων» και ότι τώρα μεθοδεύουν «το πιο περίεργο, δαιδαλώδες, με ερωτηματικά και ελέγξιμο τοπίο στην ενημέρωση που έχει γνωρίσει ο τόπος». Ο Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τα ερωτήματα που έθεσε η Πειραιώς από το βράδυ της Δευτέρας και αφορούν το πώς μια επιχείρηση με δανεισμό άνω των 150 εκατ. ευρώ μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία χωρίς την έγκριση των δανειστών ή των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή