Στο χωριό Ολύμποι Χίου το προαναχωρησιακό κέντρο

Στο χωριό Ολύμποι Χίου το προαναχωρησιακό κέντρο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός διμήνου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, το οποίο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί σε έκταση κοντά στο χωριό Ολύμποι. «Πρόκειται για μικρή κλειστή εγκατάσταση, συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων» αναφέρουν αστυνομικές πηγές. Στο μεταξύ, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί και η μεταφορά των ανθρώπων που βρίσκονται στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, σε δομή στη Θήβα στην οποία έχουν προβλεφθεί υποδομές για τη φιλοξενία οικογενειών σε σπιτάκια με κουζίνα και ιδιωτικό μπάνιο. Οι προδιαγραφές στον καταυλισμό στη Θήβα είναι πολύ καλές, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί για μακροχρόνια φιλοξενία. Σημειώνεται ότι στο Ελληνικό βρίσκονται κυρίως Αφγανοί, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στα προγράμματα μετεγκατάστασης της Ε.Ε., οπότε εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα ασύλου τους προβλέπεται να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Οσον αφορά εκείνους που το τελευταίο χρονικό διάστημα εγκαταλείπουν το Ελληνικό προκειμένου να αποφύγουν τη μεταφορά σε επίσημες δομές φιλοξενίας, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό να συλληφθούν. «Θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις εντοπισμού παράνομων μεταναστών (σ.σ. όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό), οι οποίοι στη συνέχεια θα επιστρέφονται στο Αφγανιστάν» τονίζουν. Μάλιστα η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει σχετικές επαφές με το Αφγανιστάν ώστε να δημιουργηθεί δίαυλος συνεννόησης.

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε το δημοτικό συμβούλιο στη Χίο για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στο νησί, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατέληξε στο ότι η έκταση στο χωριό Ολύμποι πληροί τους απαραίτητους όρους ασφαλείας για τη χωροθέτηση του κέντρου. Πάντως, η δημιουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο δεν συνδυάζεται με το κλείσιμο της ανεπίσημης δομής που λειτουργεί στη Σούδα. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στην «Κ» ότι η αρμοδιότητα για το κλείσιμο της Σούδας αφορά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Για να κλείσει η Σούδα πρέπει να βρεθεί κατάλληλος χώρος ώστε να μεταφερθούν όσοι παραμένουν στον καταυλισμό. Σε καμία περίπτωση στον χώρο όπου θα φτιαχτεί το προαναχωρησιακό κέντρο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και δομή φιλοξενίας» τονίζουν κατηγορηματικά οι ίδιες πηγές.

Στην Κω

Στο μεταξύ, η λειτουργία του προαναχωρησιακού κέντρου στην Κω σε συνδυασμό με τις αστυνομικές περιπολίες στο νησί που εφαρμόζονται εδώ και ένα μήνα, έχει περιορίσει σημαντικά τις συνέπειες του μεταναστευτικού-προσφυγικού στο νησί, στο οποίο έχουν πάντως –σχεδόν– μηδενιστεί οι αφίξεις μεταναστών.

Ο διευθυντής Β΄ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου Κωνσταντίνος Κοκορόσκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση από τις 7 Απριλίου, εξηγεί ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο hotspot του νησιού, περίπου 400 άτομα, δεν επηρεάζουν την τουριστική κίνηση. Σε όλο το νησί πραγματοποιούνται περιπολίες όλο το 24ωρο έτσι ώστε τουρίστες, κάτοικοι αλλά και πρόσφυγες να αισθάνονται ότι υπάρχει ασφάλεια και επιτήρηση. Στη Λέρο, σε εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού, εντός λίγων ημερών συνελήφθησαν 12 άτομα, Ελληνες που επιτίθεντο σε μετανάστες.

Στην Κω τον τελευταίο μήνα λειτουργεί κέντρο επιχειρήσεων και τέθηκε σε λειτουργία σύστημα επικοινωνίας της αστυνομίας σε όλα τα νησιά που ανήκουν στη Β΄ Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. «Αυτό σημαίνει ότι όταν οι πολίτες καλούν το 100, μέσα σε ελάχιστα λεπτά εμφανίζεται το περιπολικό» τονίζει στην «Κ» ο κ. Κοκορόσκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή