Ανοχύρωτα τα νοσοκομεία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου, νεαρό άτομο εντοπίστηκε να περιφέρεται σε κλινικές του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ χωρίς λόγο και απομακρύνθηκε. Το ίδιο άτομο έξι ώρες αργότερα πιάστηκε στη νευρολογική κλινική να έχει διαπράξει κλοπές. Την επόμενη ημέρα νωρίς το απόγευμα, απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο χρήστης ουσιών ο οποίος άπλωνε τα ρούχα του σε καλοριφέρ. Η καθαρίστρια της νυχτερινής βάρδιας της 27ης Δεκεμβρίου ανέφερε ότι στις 4.35 τα ξημερώματα ένα άτομο της ζήτησε χρήματα κρατώντας ένα μαχαίρι. Τετάρτη 5 Απριλίου, απομακρύνθηκε άστεγος από το μπαλκόνι της παιδιατρικής κλινικής όπου είχε κατασκηνώσει. Παρασκευή 7 Απριλίου: ενημέρωση για κλοπή πορτοφολιού μέσα στο ασανσέρ. Πέμπτη 27 Απριλίου: ενημέρωση για κλοπή κινητού στην προπαιδευτική χειρουργική κλινική.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά στο πλούσιο «δελτίο συμβάντων» στο ΑΧΕΠΑ. Και είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία. Με αφορμή τα τελευταία σοβαρά περιστατικά κλοπών ακριβού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από τα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας», Λαμίας, Λάρισας και Βόλου, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καταγγέλλουν σοβαρά κενά στη φύλαξη των δομών του ΕΣΥ που όχι μόνο αφήνουν ανοχύρωτο έναντι των κλεφτών τον ιατρικό εξοπλισμό και τα προσωπικά αντικείμενα ασθενών, αλλά θέτουν σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού.

«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους κατά 50% τα τελευταία επτά χρόνια. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Χωρίς φύλαξη είναι όλα τα Κέντρα Υγείας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει η ομοσπονδία, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης των 670 κλινών, το μόνιμο προσωπικό φύλαξης αποτελείται από έξι άτομα, που μπορεί να καλύψει σε κυκλικό ωράριο μόνο τη μία πύλη του νοσοκομείου. Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης των 700 κλινών και των πέντε μεμονωμένων κτιρίων διαθέτει τρεις μόνιμους υπαλλήλους ασφάλειας, τρεις θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους ασφάλειας. Εξι εκ των υπαλλήλων μεταφέρθηκαν στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο δερματολογικών παθήσεων. Το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης έχει ιδιωτική ασφάλεια στην πύλη το πρωινό ωράριο και καθ’ όλη τη διάρκεια των εφημεριών. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν φυλάσσεται στις κλινικές και στους λοιπούς χώρους. Στα Νοσοκομεία Νάουσας, Κιλκίς και Γουμένισσας, δεν υπάρχει υπάλληλος για τη φύλαξη του νοσοκομείου. Χωρίς φύλαξη είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και τα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας, Μολάων, το Ψυχιατρικό Τρίπολης, τα Νοσοκομείο Λευκάδας, Φιλιατών, Φλώρινας, Δράμας, Κύμης, Καρύστου, Θήβας, Αμφισσας, Καρπενησίου, Λιβαδειάς. Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπηρετούν 10 άτομα στη φύλαξη και υπάρχει δυσκολία κάλυψης βαρδιών, αφού εκτός της εσωτερικής φύλαξης υπάρχουν δύο πύλες εισόδου. Στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας είναι μόνιμα ακάλυπτη η απογευματινή βάρδια, ενώ στο Χατζηκώστα Ιωαννίνων υπηρετούν μόνο δύο υπάλληλοι κατά τη νυχτερινή βάρδια.

Μηδενικά κονδύλια

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία διαθέτουν μηδενικά κονδύλια για τεχνική υποστήριξη. «Οι κλειδαριές είναι της πλάκας και ανοίγουν με όλα τα κλειδιά. Χαλάνε οι πόρτες και τοποθετούνται λουκέτα των δύο ευρώ για να κλειδώνουν μηχανήματα εκατομμυρίων. Τα ιατρικά μηχανήματα που εκλάπησαν δεν θα αντικατασταθούν, επειδή τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα», τονίζει.

Αντίθετοι στο ν/σ για το ωράριο οι γιατροί

Αρνητική είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση νοσοκομειακών γιατρών για το προτεινόμενο από το υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ. Το σχέδιο νόμου, που μεταξύ άλλων καθιερώνει 48ωρο ανώτατο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που κατόπιν συναίνεσης του γιατρού μπορεί να αυξηθεί στις 60 ώρες και καταργεί τις 17ωρες και 24ωρες εφημερίες, τις οποίες αντικαθιστά με 5ωρες και 12ωρες, δόθηκε προς διαβούλευση την Παρασκευή στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η εκτελεστική γραμματεία της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο. Χθες, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, μία εκ των παρατάξεων που εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ρύθμιση «κινείται σε τελείως αρνητική κατεύθυνση και πρέπει να απορριφθεί απερίφραστα και συνολικά». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Πάνος Παπανικολάου, το σχέδιο νόμου με την «ατομική δήλωση συναίνεσης» για την παραβίαση του 48ωρου έως τις 60 ώρες ανώτατου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας καθιερώνει την υπερεργασία, θέτοντας τον γιατρό υπεύθυνο για οποιοδήποτε ιατρικό λάθος λόγω κούρασης, δημιουργεί χάος ειδικά στα χειρουργικά τμήματα, καθώς δεν προβλέπει τι θα γίνει με ιατρικές πράξεις η διάρκεια των οποίων συμπίπτει με την αλλαγή της πεντάωρης βάρδιας και δεν προβλέπει κάτι για ενδεχόμενο καταναγκασμό σε υπερεργασία ιδιαίτερα των νέων γιατρών από τα διευθυντικά στελέχη των νοσοκομείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή