Θάλασσες να… τις πιεις στο ποτήρι

Θάλασσες να… τις πιεις στο ποτήρι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεντακάθαρες και με τη «βούλα» για ακόμη μία χρονιά οι ελληνικές θάλασσες. Οπως αποκαλύπτει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, το 97% των 1.542 σημείων που ελέγχθηκαν στη χώρα μας είχε εξαιρετική ποιότητα. Την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά καταλαμβάνει… το Λουξεμβούργο, με μόλις 11 σημεία, προφανώς σε λίμνες.

Η φετινή έκθεση αντιπροσωπεύει τους ελέγχους που έγιναν κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου του 2016. Ετσι, στη χώρα μας έγιναν δειγματοληψίες σε 1.542 σημεία (ελήφθησαν 9.567 δείγματα), εκ των οποίων 2 σε λίμνες, από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου. Το ποσοστό της χώρας μας θα μπορούσε να προσεγγίζει το 100%, καθώς περίπου 2% των σημείων δεν συμπεριελήφθη γιατί ελέγχθηκε για πρώτη φορά και δεν υπήρχαν επαρκή δείγματα. Μόλις 1 από τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν (ποσοστό 0,1%) δεν είχε καλή ή εξαιρετική ποιότητα υδάτων.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα ήρθε φέτος στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη μοιράζονται η Κύπρος και η Μάλτα. Η χώρα μας, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό σημείων από τις υπόλοιπες: στο Λουξεμβούργο ελέγχθηκαν μόλις 11 σημεία, στην Κύπρο 113 και στη Μάλτα 87.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, η Ιταλία (με 5.518 σημεία) είχε εξαιρετική ποιότητα υδάτων στο 91%, η Ισπανία (με 2.191 σημεία) στο 85%, η Γαλλία (με 3.359 σημεία) στο 77%, η Κροατία (με 949 σημεία) στο 94%, η Σλοβενία (με 47 σημεία) στο 75% και η Αλβανία (που επίσης εξετάζεται στην έκθεση, με 92 σημεία ελέγχου) μόλις στο 37%. Ο μεγαλύτερος αριθμός σημείων κολύμβησης με κακή ποιότητα καταγράφηκε στην Ιταλία (100 σημεία, που όμως αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,8% της χώρας λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού σημείων κολύμβησης), στη Γαλλία (82 σημεία ή 2,4%) και στην Ισπανία (39 σημεία, ή 1,8%). Γενικώς, εκτός από την Αλβανία, κακή βαθμολογία συγκεντρώνουν η Ελβετία (εξαιρετικής ποιότητας το 61% των σημείων κολύμβησης), η Σλοβακία (64%), η Μεγάλη Βρετανία (65%), η Βουλγαρία (65%) και η Πολωνία (66%).

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα σημεία κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη πληρούν τα υψηλότερα ποιοτικά στάνταρ», σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χανς Μπρούινινξ. «Η εξαίρετη συλλογή και ανάλυση στοιχείων σε όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών και τα πρακτικά οφέλη αυτών στην προστασία της υγείας μας».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1.542 σημεία που ελέγχθηκαν στη χώρα μας (και αντιπροσωπεύουν το 7,1% των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη) είναι ένας μάλλον μικρός αριθμός σε σχέση με τις διαθέσιμες για κολύμβηση ακτές (για παράδειγμα, σε όλη τη Τζια ελέγχονται μόλις 4 σημεία, στη Νάξο 6, στην Ανδρο 9). Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ο αριθμός και η θέση των ακτών που ελέγχονται είναι επιλογή της αρμόδιας εθνικής αρχής (στη χώρα μας η Ειδική Γραμματεία Υδάτων). Σίγουρα όμως τα σημεία επιλέγονται ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά: δεν ελέγχονται, δηλαδή, απομακρυσμένες ακτές, καθώς θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος (δεν υπάρχουν, δηλαδή, πιθανές πηγές ρύπανσης των υδάτων).

Γενικά η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης μετριέται στη χώρα μας από το 1988 (συχνά συγχέεται με το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», το οποίο όμως αφορά και τις υποδομές εξυπηρέτησης των ακτών). Από το 1995, το 93% των νερών κολύμβησης της χώρας πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Από το 2010 την ποιότητα των νερών παρακολουθεί η Γενική Γραμματεία Υδάτων, ενώ από το 2012 δημιουργήθηκε ο ιστότοπος www.bathingwaterprofiles.gr, στην οποία είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία, καθώς και ένα «προφίλ» με τα χαρακτηριστικά της κάθε ακτής που ελέγχεται. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή