Ειδεχθές έγκλημα κατά μεσογειακής φώκιας στη Σάμο

Ειδεχθές έγκλημα κατά μεσογειακής φώκιας στη Σάμο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυροβολημένη με κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μια μεσογειακή φώκια σε ακτή της νότιας Σάμου. Η άγρια επιχείρηση εξόντωσης με κάθε μέσο της άγριας ζωής στο Αιγαίο κλιμακώνεται. Η συγκεκριμένη εκτέλεση της φώκιας δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στη Σάμο, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για την «Αργυρώ», τη γνωστή φώκια που εμφανιζόταν συχνά στα νερά και τις παραλίες του νησιού.

«Οποια φώκια κι αν είναι, η εγκληματική ενέργεια είναι το ίδιο ειδεχθής. Με βάση τη μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της, δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της», είπε στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», ερευνητές του οποίου βρήκαν το πτώμα της φώκιας.

«Η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της, εκτιμάται κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί. Επίσης έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ινστιτούτο. «Τρυπάνε το σώμα της νεκρής φώκιας έτσι ώστε να βουλιάξει και να μην γίνει γνωστό το έγκλημα», εξηγεί ο κ. Τσιμπίδης. Η συγκεκριμένη όμως, η οποία θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων, ξεβράστηκε στην ακτή.

«Υπάρχει μια μικρή μειονότητα ψαράδων που εξολοθρεύουν φώκιες, θαλάσσιες χελώνες, ενώ συνήθως χρησιμοποιούν καταστροφικές μεθόδους αλιείας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ψάρια. Η συμπεριφορά τους δεν αφορά τους περισσότερους αλιείς, το ζήτημα είναι πως ενώ το πρόβλημα και οι ένοχοι είναι γνωστοί δεν λαμβάνονται μέτρα», τονίζει ο κ. Τσιμπίδης.

«Τα ψάρια έχουν μειωθεί πολύ στις θάλασσες, αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι λίγες φώκιες. Σε κάθε περίπτωση οι ψαράδες θα έπρεπε να αποζημιώνονται σε περίπτωση απώλειας εισοδήματος. Τα χρήματα από τα προγράμματα για τις φώκιες δεν πρέπει να καταναλώνονται για την ευαισθητοποίηση των… Αθηναίων από ΜΚΟ, αλλά για την επίδραση στις κοινότητες των νησιών», τονίζει ο διευθυντής του «Αρχιπελάγους».

Για το περιστατικό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβασίου, ενώ ενημερώθηκε και η εισαγγελία του νομού Σάμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή