Ανοικτά εργαστήρια με… ευαίσθητο χρώμα στο Αρχαιολογικό

Ανοικτά εργαστήρια με… ευαίσθητο χρώμα στο Αρχαιολογικό

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τυχεροί, για τη συμμετοχή των οποίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, θα μπουν αύριο στις 12 στα εργαστήρια συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτό Μουσείο». Πρόκειται για την τέταρτη δράση, που αυτήν τη φορά έχει θέμα «Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια».

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν ποια χρώματα χρησιμοποιούσαν κατά την αρχαιότητα, πώς τα παρασκεύαζαν και φυσικά πώς αυτά συντηρούνται. Στον πρώτο όροφο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά, μοναδικοί μάρτυρες για τις τεχνικές και τη χρωματική παλέτα που οι Κορίνθιοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν στη μεγάλη ζωγραφική. Λίγες αίθουσες παρακάτω, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις λευκές ληκύθους με τις πολύχρωμες παραστάσεις, που συνόδευαν τους νεκρούς στην τελευταία τους κατοικία. Ακολουθούν τα πήλινα ειδώλια των ιστορικών χρόνων, που, όπως και τα γλυπτά των αρχαίων Ελλήνων, ήταν ζωγραφισμένα, δημιουργώντας έναν ζωντανό και χαρούμενο κόσμο. Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες αντικειμένων, υλικών και τεχνικών (ξύλο, επίθετα χρώματα, επιχρύσωση κ.ά.) θέτει ειδικές απαιτήσεις στους συντηρητές, τόσο κατά τη στιγμή της εύρεσης όσο και μετέπειτα ως προς τις συνθήκες ασφαλούς καθαρισμού, φύλαξης, έκθεσης ή μεταφοράς των αρχαιοτήτων. Μετά την παρουσίαση στους εκθεσιακούς χώρους, θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας και αυτός είναι ο λόγος –θέματα ασφάλειας– που ο αριθμός όσων μπορούν να πάρουν μέρος είναι μόλις 30.

Το πρόγραμμα «Ανοικτό Μουσείο» γνωρίζει τεράστια επιτυχία, γι’ αυτό και η διεύθυνση του μουσείου επιθυμεί να το συνεχίσει.

​​Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 213-21.44.817. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Απαραίτητη είναι και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή