ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη παραμένουν σημαντικοί

ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη παραμένουν σημαντικοί

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι περιορισμένοι, αλλά παραμένουν σημαντικοί, ενώ μάλιστα έχουν αυξηθεί σε ορισμένους τομείς τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με την τακτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν αυξηθεί, ενώ η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα είναι αργή και ο κίνδυνος ξαφνικής μεταβολής των τιμών στις αγορές ομολόγων παραμένει σημαντικός, οδηγώντας ενδεχομένως σε σημαντικές κεφαλαιακές ζημίες, ανέφερε η ΕΚΤ.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς η ευρωζώνη καταγράφει τις καλύτερες οικονομικές της επιδόσεις εδώ και μια δεκαετία, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε σύντομα να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

«Οι κίνδυνοι στη βιωσιμότητα κρατικού χρέους στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε η ΕΚΤ. «Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα spreads (διαφορές στις αποδόσεις των ομολόγων) στην ευρωζώνη περιορίστηκαν και οι συνθήκες πίεσης στα κρατικά ομόλογα βελτιώθηκαν κάπως μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία».

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την περαιτέρω ταχεία μεταβολή των τιμών στις παγκόσμιες αγορές σταθερού εισοδήματος σχετίζονται κυρίως με τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ αλλά μία παρατεταμένη περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας ή υψηλότερες από τις αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν ως παράγοντες υλοποίησης των κινδύνων.

«Οι κίνδυνοι μεταβολής των τιμών στις αγορές σταθερού εισοδήματος παραμένουν σημαντικοί», ανέφερε η ΕΚΤ. «Υπάρχουν … κίνδυνοι οι αποδόσεις των ομολόγων στη ζώνη του ευρώ να αυξηθούν απότομα χωρίς την ταυτόχρονη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης».

Η ΕΚΤ σημείωσε ως βασικό κίνδυνο μια ανοδική αναθεώρηση των προσδοκιών για τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι η μεταβολή των τιμών στις αγορές ομολόγων στην ευρωζώνη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες κεφαλαίων για τους επενδυτές.

Η επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών αποτελεί βασική ανησυχία, ωστόσο η πρόοδος είναι μέχρι στιγμής αργή, ανέφερε η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ δήλωσε ότι ο Brexit δεν είναι προς το παρόν μια από τις βασικές της ανησυχίες για τη σταθερότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή