Μικρό «θαύμα» οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά

Μικρό «θαύμα» οι ξύλινοι πίνακες του Πιτσά

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς το παρόν κανένας δεν έχει καταφέρει να δώσει μια απόλυτα πειστική εξήγηση για το μικρό “θαύμα”, χάρη στο οποίο τα χρώματα στους ξύλινους πίνακες του Πιτσά έχουν διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, παρότι παρέμειναν για χιλιετίες μέσα στο υγρό περιβάλλον του ομώνυμου σπηλαίου. Ευτυχώς όμως, γνωρίζουμε πως να τους διατηρήσουμε ανέπαφους για τις νεώτερες γενιές: “Ενας αόρατος μηχανισμός στο κάτω μέρος της προθήκης φροντίζει για τη διατήρηση των κατάλληλων κλιματικών συνθηκών”, με πληροφορεί η , Προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Γεωργιάννα Μωραϊτου.

Η λεγόμενη προληπτική συντήρηση αποσκοπεί στην προστασία των πολύτιμων εκθεμάτων από τη φθορά του χρόνου και την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή θεματική παρουσίαση της δράσης “Ανοιχτό Μουσείο”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας “ανοίγματος” του ΕΑΜ στην κοινωνία.

Με αφετηρία τους πίνακες Πιτσά, που χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 6ου π.Χ. αι. και φιλοτεχνήθηκαν με τη μέθοδο της ξηρογραφίας από κάποιον Κορίνθιο ζωγράφο, οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στον όροφο του Μουσείου και θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την χρήση του χρώματος από τους αρχαίους καλλιτέχνες. Μεταξύ άλλων, “θα παρουσιάσουμε την έρευνα αιχμής, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τρία ερευνητικά κέντρα και έχει ως στόχο την ανάλυση των χρωμάτων στους πίνακες”, εξηγεί η κ. Μωραϊτου. Επόμενος “σταθμός” οι λευκές λήκυθοι του 5ου π.Χ. αιώνα με τις πολύχρωμες παραστάσεις, επίσης ζωγραφισμένες με τη μέθοδο της ξηρογραφίας, που σημαίνει ότι το χρώμα είχε τοποθετηθεί σε στεγνό υπόστρωμα με τη χρήση οργανικού συνδετικού υλικού.

Πριν ολοκληρώσουν την ξενάγηση με μία επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης αγγείων και μικροτεχνίας, όπου θα παρακολουθήσουν τις λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούν οι συντηρητές στις εύθραυστες αρχαιότητες, τα μέλη της ομάδας θα περάσουν από τις αίθουσες κοροπλαστικής. Εκεί, σύμφωνα με την κ. Μωραϊτου θα ακούσουν την ιστορία των επιχρωματισμένων πήλινων ειδωλίων του 5ου και 4ου π.Χ. αιώνα, θα μάθουν για τους πρώτους πειραματισμούς με την επιχρύσωση κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και θα ενημερωθούν για τις φυσικές μεθόδους ανίχνευσης χρώματος.

Παρότι οι θέσεις για την αυριανή ξενάγηση είναι περιορισμένες, εφόσον υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι η παρουσίαση θα επαναληφθεί (έναρξη στις 12 το μεσημέρι, πληροφορίες στο τηλ. 213-2144817). Η επόμενη δράση στο πλαίσιο του κύκλου “Τα εργαστήρια συντήρησης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους” θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο και θα πραγματεύεται την συμβολή των ζωγράφων. Ακολουθούν, το φθινόπωρο, οι παρουσιάσεις “Ετσι ταξιδεύουν: Μετακινώντας αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο” και “Αόρατες στηρίξεις: Τα εσωτερικά μυστικά των χάλκινων αγαλμάτων”. Για την παρακολούθηση απαιτείται δήλωση συμμετοχής και η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή