Ελιζέ: «Πολύ άμεση» ανταλλαγή απόψεων θα έχουν Μακρόν – Τραμπ στις Βρυξέλλες

Ελιζέ: «Πολύ άμεση» ανταλλαγή απόψεων θα έχουν Μακρόν – Τραμπ στις Βρυξέλλες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ θα έχουν την Πέμπτη μια "πολύ άμεση" ανταλλαγή απόψεων, στην πρώτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Ελιζέ.

Στο "μενού" αυτού του γεύματος εργασίας θα βρεθούν πολλά θέματα: η σύνοδος του ΝΑΤΟ, η G7 που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ταορμίνα της Σικελίας και οι περιφερειακές κρίσεις (Συρία, Ουκρανία, Βόρεια Κορέα). Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν όμως και διμερή θέματα που αφορούν κυρίως τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

"Θα προσπαθήσουμε, σε κάθε θέμα, να είμαστε πολύ σαφείς και περιεκτικοί" ανέφεραν σήμερα πηγές της γαλλικής προεδρίας. Οι δύο πρόεδροι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 75 λεπτά για να ανταλλάξουν απόψεις. Απέναντι στις πιεστικές εκκλήσεις του Τραμπ στους Ευρωπαίους να αναλάβουν το "βάρος" της χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, το Παρίσι απαντά ότι το θέμα αυτό είναι "παμπάλαιο" και σκοπεύει να επισημάνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν "αναλάμβαναν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους".

"Θα προσπαθήσουμε επίσης να προωθήσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, καθώς παραμένει ακόμη ασαφές τι προτίθεται να κάνει η αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί επίσης αύριο με τους ηγέτες της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα, της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ. Στον Ερντογάν αναμένεται να θίξει το θέμα του Ματιάς Ντεπαρντόν, του Γάλλου φωτοειδησεογράφου που συνελήφθη στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες και πραγματοποιεί απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του. Στην "ατζέντα" του Μακρόν περιλαμβάνεται επίσης μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή