Τσίπρας στο ΣΒΒΕ: Εμείς έχουμε κάνει υποχωρήσεις, ώρα να κάνουν Γερμανία και ΔΝΤ τις δικές τους

Τσίπρας στο ΣΒΒΕ: Εμείς έχουμε κάνει υποχωρήσεις, ώρα να κάνουν Γερμανία και ΔΝΤ τις δικές τους

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ότι κατατέθηκε μεν στην Ελλάδα μια πρόταση ρύθμισης του χρέους, ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, αυτή δεν ήταν αρκετή. «Και δεν ήταν αρκετή κυρίως διότι έδινε πάτημα για τη συνέχιση της επαμφοτερίζουσας στάσης του Ταμείου», πρόσθεσε

Όπως τόνισε, «δεν ήμασταν μόνο εμείς που δεν θεωρήσαμε αυτή την πρόταση αρκετή. Ήταν και πολλοί από τους εταίρους μας». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «μοναδική περίπτωση οικονομικής εξισορρόπησης», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα τήρησε στο ακέραιο της δεσμεύσεις της και περιμένει από τους εταίρους «να σεβαστούν επιτέλους τις θυσίες του ελληνικού λαού με μια συνολική συμφωνία που θα βγάζει τη χώρα από την ομηρεία και την εκκρεμότητα».

Επιπλέον, όπως είπε, μια σαφής λύση με χρονικό βάθος θα δημιουργήσει τον καθαρό δημοσιονομικό δρόμο που θα επιτρέψει μια πιο επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική και στοχευμένες, προωθητικές φοροελαφρύνσεις. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «από τη δική μας μεριά κάναμε μια μεγάλη υποχώρηση. Δεχτήκαμε να νομοθετήσουμε την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για το 2019 – 2020 ώστε να καλυφθεί η μια από τις δύο προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα». «Και ξέρετε βεβαίως ποια είναι η δεύτερη προϋπόθεση. Η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και τώρα είναι καθήκον της Ευρώπης να ικανοποιήσει αυτή τη συνθήκη», συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Ανέφερε εξάλλου ότι «ήταν η ίδια η Ευρώπη, ή μάλλον κάποιοι από τους εταίρους μας, που απαιτούν τη συμμετοχή του Ταμείου. Και αυτή η συμμετοχή δεν μπορεί να είναι a’ la carte. Δεν μπορεί να λέμε δηλαδή ναι στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα και όχι στο χρέος. Δεν γίνεται να θέλουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «από τη δική μας πλευρά προτείνουμε μια καθαρή διέξοδο: Μια πρόταση ρύθμισης του ελληνικού χρέους που θα αποτελεί τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Για την Ελλάδα, για τη Γερμανία, για το Ταμείο, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Συνέχισε λέγοντας ότι σε αυτήν την προσπάθεια δεν γίνεται παρά να απαιτούνται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές. «Εμείς έχουμε κάνει τις δικές μας. Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία και για το Ταμείο να κάνουν τις δικές τους». Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι στις τρεις εβδομάδες που απομένουν μέχρι το επόμενο Eurogroup «όλοι θα αρθούν στο ύψος της περίστασης και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται ώστε επιτέλους μετά από μια επταετία να ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία».

Το εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, που είναι γνωστό και ως Growth Strategy, και θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα, για να γίνει αντικείμενο διαβούλευσης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο αυτό, είπε, θα αναλύεται τόσο κλαδικά και τομεακά όσο και σε τοπικούς – περιφερειακούς άξονες, "γιατί η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται εκ των άνω ούτε διατάσσεται, αλλά χρειάζεται τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων με τον κόσμο της εργασίας σε μια κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού πλούτου που θα διανέμεται δίκαια", όπως επισήμανε.

O πρωθυπουργός ανέφερε σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της περιφερειακής βιομηχανίας που είναι οι παρακάτω: Η εμπροσθοβαρής απορρόφηση του ΕΣΠΑ, 11,4% έναντι 7% που ήταν ο αρχικός στόχος, (1,9 δισ. ευρώ κοινοτικοί πόροι) που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό απορρόφησης που πέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του προηγούμενου ΕΣΠΑ ήταν μόλις 1,5%.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιούνται κρίσιμα αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομών σε όλη τη χώρα, που δεν μπορούν να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση από άλλους συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Για παράδειγμα, η καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης Equifund. Η πλατφόρμα αυτή, η μεγαλύτερη αυτού του είδους που υλοποιείται αυτή τη στιγμή σε χώρα της ΕΕ, με 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 120 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα συμβάλει ουσιαστικά στην εξεύρεση κεφαλαίων για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις. Πέρα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, μια σειρά από νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το Ταμείο Συνεπενδύσεων, το "Εξοικονομώ κατ' οίκον" και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 3 δισ. ευρώ στην οικονομία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία (παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και δήμους) είναι το ταμείο Δυτικής Μακεδονίας. Συστήνεται από πόρους, που θα καταβληθούν ισομερώς, από το υπουργείο Οικονομίας, από την κεντρική κυβέρνηση -μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας- και από τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας. Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το ΕΤΕΑΝ με στόχο να επιτύχουμε την πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, ιδίως επιχειρήσεων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα .

Πολύ σημαντικές όμως είναι οι παρεμβάσεις στις οποίες έχουμε προχωρήσει και στο θεσμικό πεδίο για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού δίνει μια σημαντική ανάσα στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να παράγουν και δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για πρώτη φορά προβλέπονται δραστικές λύσεις όπως η αναδιάρθρωση, ακόμη και το κούρεμα των δανείων.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το σημαντικότερο γεγονός είναι ότι η Ελλάδα ανήκει στον επενδυτικό σχεδιασμό σημαντικών διεθνών κρατικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων. "Το επόμενο διάστημα θα είμαστε επενδυτικός προορισμός – σημείο αναφοράς για τις οικονομικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο", είπε και συνέχισε: "Θέλω να σας καλέσω από αυτό εδώ το βήμα, εσάς και όλη την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, να ηγηθείτε των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν. Και να στηρίξετε την προσπάθεια της χώρας να μεταβεί στην επομένη μέρα. Η ελληνική πολιτεία θα είναι αρωγός".

Ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι " διαθέτει όλα τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα και για αυτό ανέφερα εισαγωγικά ότι είναι ο ισχυρότερος μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης που θα κληθεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας". Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να "σπάσει" τον φαύλο κύκλο της αναπτυξιακής αδράνειας, δίνοντας ώθηση για μια νέα ανάπτυξη και να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τερματιστεί η "ανούσια", όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική αντιπαράθεση, που δεν επιτρέπει να συζητήσουμε με νηφαλιότητα για το μέλλον της χώρας.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή