Ανησυχίες περί ύπαρξης δικτύου για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Ανησυχίες περί ύπαρξης δικτύου για την επίθεση στο Μάντσεστερ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Στρατός στους δρόμους του Λονδίνου ως αποτέλεσμα της αναβάθμισης του αντιτρομοκρατικού συναγερμού στο υψηλότερο (5ο) επίπεδο, συλλήψεις στη Βρετανία και στη Λιβύη και θρήνος σε όλη τη χώρα συνέθεσαν το σκηνικό της χθεσινής ημέρας, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης της Δευτέρας στο Μάντσεστερ.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αυτό που ερευνούμε είναι ένα δίκτυο», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ιαν Χόπκινς. Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι ο 22χρονος Σαλμάν Αμπεντί, που μετέφερε τη βόμβα στην έξοδο της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε, δεν την κατασκεύασε μόνος του. «Η ανησυχία είναι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι που να βοήθησαν στην κατασκευή της βόμβας. Για έναν μηχανισμό τέτοιου είδους απαιτείται ένα επίπεδο εξειδίκευσης και ικανότητας», είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή που γνωρίζει την πορεία των ερευνών.

Πέντε άτομα είχαν συλληφθεί μέχρι χθες το βράδυ σε σχέση με την υπόθεση στη Βρετανία, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο αδελφός του Σαλμάν Αμπεντί, Ισμαήλ. Παράλληλα, στην Τρίπολη της Λιβύης συνελήφθη χθες ένας ακόμη αδελφός, ο Χασίμ, ως ύποπτος για δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος, καθώς και ο πατέρας Αμπού Ισμαήλ Αμπεντί.

Το 1994, ο Αμπού Ισμαήλ εντάχθηκε στην Ομάδα Λίβυων Ισλαμιστών Μαχητών, η οποία πολεμούσε από ισλαμιστική σκοπιά το καθεστώς Καντάφι, ενώ εν συνεχεία ζήτησε και έλαβε με την οικογένειά του άσυλο στη Βρετανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η οργάνωση έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Μετά την ανατροπή του Καντάφι με τη βοήθεια και της Βρετανίας, το 2011, τα περισσότερα μέλη της οικογένειας επέστρεψαν στη Λιβύη, όπου ο Αμπού Ισμαήλ ανέλαβε θέση αξιωματούχου ασφαλείας. «Ο γιος μου ήταν πιστός όπως κάθε παιδί που ανοίγει τα μάτια του σε μια ευσεβή οικογένεια», είπε χθες, πριν από τη σύλληψή του, ο Αμπού Ισμαήλ Αμπεντί. «Αλλά δεν είμαστε από αυτούς που τινάζουν αθώους στον αέρα». Πάντως, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ανέφεραν ότι η οικογένεια είχε ανησυχήσει αρκετά για τη ριζοσπαστικοποίηση του Σαλμάν, ώστε να του αφαιρέσει το βρετανικό διαβατήριο, το οποίο όμως ο ίδιος πήρε πίσω υποστηρίζοντας ότι θέλει να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία. Διερευνώντας ενδεχόμενες σχέσεις του 22χρονου με το ISIS, οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε μεταβεί πρόσφατα στη Συρία. Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, πριν από την τρομοκρατική επίθεση οι βρετανικές αρχές είχαν λάβει δύο αναφορές, κατά τις οποίες ο Σαλμάν Αμπεντί υποστήριζε την τρομοκρατία και τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τη μία προ πενταετίας και τη δεύτερη πρόσφατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή