Μάντσεστερ: Μόνος του ενδέχεται να κατασκεύασε τη βόμβα ο Αμπέντι

Μάντσεστερ: Μόνος του ενδέχεται να κατασκεύασε τη βόμβα ο Αμπέντι

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο ο βομβιστής αυτοκτονίας Σαλμάν Αμπέντι να κατασκεύασε μόνος του τον εκρηκτικό μηχανισμό που πυροδότησε στο Μάντσεστερ Αρένα είναι εξαιρετικά πιθανό, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ανέφερε μία πηγή που βρίσκεται κοντά στην υπόθεση. Επιπλέον, η ίδια πηγή ανέφερε πως οι έρευνες για την εύρεση συνεργών και μελών ενός πιθανού τρομοκρατικού δικτύου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

«Η επικέντρωση παραμένει στην αναζήτηση συνεργών και στο πιθανό δίκτυο, όμως μπορεί να έφτιαξε τη βόμβα μόνος του», ανέφερε συγκεκριμένα η πηγή.

Στο μεταξύ, στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας φέρεται να ήταν ο Αμπέντι, τέσσερις μέρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, επικαλούμενο πηγές των γερμανικών υπηρεσιών. 

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση Τούρκου αξιωματούχου, ο φερόμενος δράστης πέρασε από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ενώ βρισκόταν καθ΄όδον προς την Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το δρομολόγιο του και η ημερομηνία διέλευσης του από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές ο βομβιστής αυτοκτονίας δεν φαίνεται ωστόσο να είχε ταξιδέψει στη Συρία.

Ο βομβιστής πέρασε από την Κωνσταντινούπολη ενώ κατευθυνόταν στην Ευρώπη αλλά δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία των τουρκικών αρχών ότι εισήλθε στη Συρία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στο πρακτορίο Reuters Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι επισήμαναν ότι η Τουρκία δεν είχε λάβει προειδοποιήσεις από ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τον Σαλμάν Αμπέντι, επομένως του επετράπη να ταξιδέψει προς την Ευρώπη.

Περιγράφοντας τις κινήσεις του Αμπέντι πριν από την επίθεση, αξιωματούχος περιέγραψε: «Έχουν καταγραφεί αεροπορικές μετακινήσεις πριν από την άφιξή του στην Ευρώπη.

Ταξιδεύει πρώτα στην Ευρώπη, κατόπιν σε μια τρίτη χώρα, έπειτα προς την Κωνσταντινούπολη και πίσω πάλι στην Ευρώπη».

 

Ο ίδιος είπε ότι η «τρίτη χώρα» δεν ήταν η Συρία.«Δεν πέρασε καθόλου χρόνο στην Τουρκία (και) δεν καταγράφηκε η είσοδός του ή η έξοδός του από τη Συρία κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πληροφορίες στα αρχεία» τόνισε ο αξιωματούχος.

 
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει συλλάβει δύο ακόμη υπόπτους σε σχέση με την επίθεση, ενώ ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι οκτώ, σύμφωνα με ανάρτηση των αστυνομικών αρχών στο Twitter.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και την εξάπλωση πιθανού δικτύου τρομοκρατών, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθώς ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου, αφού είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδι στην Λιβύη.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη.

Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

«Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ.

Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Την Τετάρτη η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση και έβδομο άτομο σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, μετά από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία.

«Εξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση», είχε ανακοινώσει η αστυνομία.

  

Ωστόσο, αργότερα η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε μέσω twitter, ότι η γυναίκα που είχε συλληφθεί στην περιοχή του Μπλάκλεϊ, αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, ο βομβιστής του Μάντσεστερ είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν μια συναυλία, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή