«Οχι» Aγκυρας στην επίσκεψη Γερμανών βουλευτών

«Οχι» Aγκυρας στην επίσκεψη Γερμανών βουλευτών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Η Τουρκία αρνήθηκε την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών όχι μόνο στη βάση Ιντσιρλίκ, όπως ήταν γνωστό έως τώρα, αλλά και στη χώρα συνολικά. Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να χορηγήσει στους βουλευτές αστυνομική προστασία και τους απαγόρευσε την πρόσβαση στο κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

«Χθες πληροφορηθήκαμε ότι τα ανώτατα κλιμάκια της τουρκικής ηγεσίας θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διενέργεια πολιτικών συζητήσεων στην Τουρκία εκ μέρους του γερμανικού Κοινοβουλίου», είπε η αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Κλαούντια Ροτ. «Πρόκειται για μια ντε φάκτο απόρριψη του πολιτικού διαλόγου, μια κόκκινη κάρτα για τη γερμανική Βουλή». Ως εκ τούτου, η επίσκεψη που είχε προγραμματισθεί από σήμερα έως την Κυριακή ακυρώθηκε.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή επρόκειτο να συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης, οργανώσεις πολιτών καθώς και με τον δήμαρχο του Ντιγιαρμπακίρ, της μεγαλούπολης της νοτιοανατολικής Τουρκίας, της οποίας ο πληθυσμός αποτελείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους. Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει τη Γερμανία ότι υποστηρίζει «τρομοκράτες», εννοώντας τους Κούρδους της νοτιοανατολικής Τουρκίας καθώς και το δίκτυο του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.

Ενόψει της σημερινής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της οποίας θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί λύση για το θέμα της γερμανικής δύναμης στο Ιντσιρλίκ, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε εκ νέου αδιάφορος. «Αν η Γερμανία αποφασίσει να φύγει από το Ιντσιρλίκ, εμείς θα τους πούμε απλά αντίο», είπε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει απευθυνθεί τέτοιο αίτημα από το Βερολίνο στην Αγκυρα.

Πιέσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος πιέζεται από το ΝΑΤΟ να διατηρήσει τις δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να τις αποσύρει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», το γερμανικό υπουργείο Αμυνας υπολόγισε ότι ενδεχόμενη μετακόμιση στην Ιορδανία, πέρα από το οικονομικό κόστος, θα οδηγούσε σε διακοπή της γερμανικής συμμετοχής στον πόλεμο κατά του ISIS για διάστημα περίπου δύο μηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή