Βραβείο μείωσης ανεργίας στις ΗΠΑ

Βραβείο μείωσης ανεργίας στις ΗΠΑ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος στην απασχόληση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατάφερε να μειώσει την ανεργία στο ήμισυ σε σύγκριση με την εποχή της κρίσης και περισσότερο από κάθε άλλη χώρα του G7. Πριν από πέντε χρόνια η ανεργία στις ΗΠΑ βρισκόταν στο 8,2% του εργατικού δυναμικού και σήμερα έχει μειωθεί στο 4,4%. Βέβαια και τα υπόλοιπα μέλη του G7, με εξαίρεση την Ιταλία και τη Γαλλία, έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο. Η Βρετανία κατάφερε να μειώσει την ανεργία από το 8,2% πριν από πέντε χρόνια στο 4,6%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1975.

Στη Γερμανία η ανεργία μειώθηκε από το 6,9% το 2012 στο 5,8% εφέτος, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας. Στην Ιαπωνία, η ανεργία έχει υποχωρήσει από το 4,5% πριν από πέντε χρόνια στο 2,8% σήμερα και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1994. Εξίσου καλή είναι η κατάσταση και στον Καναδά, όπου η ανεργία υποχώρησε από το 7,3% το 2012 στο 6,5% σήμερα, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 2008. Τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν τόσο καλά σε Γαλλία και σε Ιταλία. Στην πρώτη η ανεργία αυξήθηκε από το 9,5% το 2012 σε λίγο πάνω από το 10% και τους τελευταίους μήνες υποχώρησε και πλέον βρίσκεται στο 9,6%. Η αποτυχία του κ. Ολάντ να μειώσει την ανεργία, όπως είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του 2012, πιθανότατα του στοίχισε την εξουσία. Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η ανεργία αυξήθηκε από το 10,5% το 2012 στο 11,6% σήμερα, ενισχύοντας ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή