Το ISIS, ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ λόγω Μάντσεστερ

Το ISIS, ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ λόγω Μάντσεστερ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, η πρώτη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ακόμη και πριν από την επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να πιέσει τους 27 συμμάχους να αποκτήσουν ισχυρότερο ρόλο στη μάχη κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Η επίθεση στο Μάντσεστερ αναμένεται να επισκιάσει τα υπόλοιπα θέματα μετατρέποντας τη συνάντηση σε μίνι σύνοδο για το ISIS, με αποτέλεσμα να μη συζητηθούν μια σειρά από θέματα όπως η εμπλοκή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπορεί ο κ. Τραμπ να πήρε πίσω τις προεκλογικές του δηλώσεις ότι το ΝΑΤΟ είναι «απαρχαιωμένο» και οι επισκέψεις του αντιπροέδρου Μ. Πενς και των υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης να καθησύχασαν κάπως τους ηγέτες του ΝΑΤΟ για το πώς θα αντιμετωπίσει τη Συμμαχία η νέα αμερικανική ηγεσία, όμως αυτό που αναμένουν αύριο από τον κ. Τραμπ είναι να δεσμευθεί πλήρως στο άρθρο 5 της Ατλαντικής Συμμαχίας που δηλώνει πως επίθεση σε ένα μέλος της θεωρείται επίθεση σε όλα.

«Θα είναι μια σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση. Το μήνυμα που θέλουμε να βγει είναι αυτό της ενότητας και της αλληλεγγύης», δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Αυτό που αναμένεται σίγουρα να συζητηθεί είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο μόνο λίγες χώρες τηρούν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. «Επειτα από πολλά χρόνια περικοπών, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των Ευρωπαίων και του Καναδά αυξήθηκαν κατά δισ. δολάρια πέρυσι», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύθηκαν το 2004 να πιάσουν τον στόχο του 2% σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή