Τουλάχιστον 30 πρόσφυγες νεκροί ανοικτά της Λιβύης

Τουλάχιστον 30 πρόσφυγες νεκροί ανοικτά της Λιβύης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Περισσότεροι από 30 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς παιδιά, πνίγηκαν χθες ανοικτά των ακτών της Λιβύης, μετά την ανατροπή της λέμβου που τους μετέφερε προς την Ιταλία. Η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε, όμως, περισσότερους από 200 πρόσφυγες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Κόσιμο Νικάστρο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση MOAS, σκάφος της οποίας έπλεε στην ίδια θαλάσσια περιοχή, ανέφερε ότι περισυνέλεξε περισσότερες από 30 σορούς. «Τα περισσότερα πτώματα ανήκουν σε μικρά παιδιά», δήλωσε χθες ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Κρις Κατραμπόνε.

Η ιταλική ακτοφυλακή απηύθυνε έκκληση σε παραπλέοντα πλοία να σπεύσουν στην περιοχή για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση διάσωσης, καθώς περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες βρίσκονταν σε 15 λέμβους. Οι επιχειρήσεις διάσωσης από τέτοιες υπερφορτωμένες λέμβους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς τα σκάφη αυτά είναι ασταθή και μπορούν εύκολα να ανατραπούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων σε αυτά.

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν πνιγεί φέτος στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις ακτές της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα, στα ανοικτά της Λιβύης. Την περασμένη Παρασκευή, τουλάχιστον 150 πρόσφυγες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με άλλο. Την περασμένη εβδομάδα, 7.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στα διεθνή ύδατα ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης.

Παρά τις προσπάθειες της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσουν την ακτοφυλακή της Τρίπολης στη Λιβύη, ενισχύοντας τον εξοπλισμό της για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης μεταναστών, ο αριθμός των προσφύγων που επιλέγουν να διέλθουν μέσω της Λιβύης προς την Ευρώπη έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

G7 στη Σικελία

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η Ιταλία διοργανώνει τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών του G7 στη Σικελία, με τη Ρώμη να αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στα μέλη της ομάδας έτσι ώστε το μεταναστευτικό, η σταθεροποίηση της Λιβύης και η αφρικανική ανάπτυξη να τεθούν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή