Τα βλέμματα σε Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

Τα βλέμματα σε Τραμπ, Μακρόν και Ερντογάν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια σειρά από συναντήσεις κορυφής θα εξελιχθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να υποδέχονται διαδοχικά, για πρώτη φορά στην καρδιά της Ευρώπης, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ, την ίδια στιγμή, θα αποδυθούν σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Πολλά έχουν αλλάξει από την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, όταν ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που συνάντησε ήταν ο Νάιτζελ Φάρατζ», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει «στροφή προς τον ρεαλισμό» όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα, και οι εποχές που χαρακτήριζε τις Βρυξέλλες «κόλαση» αποτελούν παρελθόν. Αλλωστε, οι ελπίδες που μπορεί να έτρεφε η νέα αμερικανική ηγεσία πως η Ενωση βαδίζει στο χείλος του γκρεμού πριν από τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία σήμερα έχουν μάλλον εκλείψει. Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένουν αύριο τον κ. Τραμπ για μια ωριαία συνάντηση, την οποία βλέπουν ως μια απόπειρα αποκατάστασης της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης μετά τη δοκιμασία που πέρασαν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. και τα βασικά θέματα προς συζήτηση είναι οι εμπορικές σχέσεις, η εξωτερική πολιτική και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υπενθυμίσουν στον κ. Τραμπ πως Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι οι βασικοί πυλώνες του «ελεύθερου κόσμου». Στις Βρυξέλλες, θεωρούν ότι θα υπάρχει κάποια σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στη θέση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. όσον αφορά τη Συρία, τη Λιβύη, τη Βόρεια Κορέα. Συγχρόνως, μεγάλη σημασία θα δώσουν στο θέμα του εμπορίου, που αυτήν τη στιγμή μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων του TTIP –διατλαντική συμφωνία εμπορίου– οι σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ. Οσον αφορά το περιβάλλον, πρόκειται να ασκηθούν πιέσεις προς τον κ. Τραμπ να σεβαστεί τη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, εξηγώντας ότι δεν αποτελεί απειλή για την οικονομία, αλλά και μια ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη.

Επόμενη συνάντηση, αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Παρότι δεν είναι μυστικό πως οι σχέσεις δεν είναι όπως παλιά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουν οι συνομιλίες με τον Τούρκο εταίρο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, παρά τις πολλές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατούνται. Ο κ. Ερντογάν αναμένει από τους Ευρωπαίους να εκφράσουν ότι η πόρτα για την είσοδο στην Ε.Ε. παραμένει ανοιχτή και ότι η απελευθέρωση της βίζας σε Τούρκους πολίτες δεν αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Τέλος, η συνάντηση με τον νέο Γάλλο πρόεδρο χαρακτηριζόταν από Ευρωπαίο αξιωματούχο «ιστορική» και με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα, καθώς «θα μπορούσε κάποιος να δει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Ευρώπη που φεύγει και στον Εμανουέλ Μακρόν την Ευρώπη που έρχεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή