Αιχμηρή Μέι κατά Τραμπ για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με το Μάνστεστερ

Αιχμηρή Μέι κατά Τραμπ για τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με το Μάνστεστερ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαλλη» με τις αμερικανικές διαρροές που σχετίζονται με την επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η Βρετανία με την πρωθυπουργό της χώρας, Τερέζα Μέι να θέτει το ζήτημα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιες «ευαίσθητες πληροφορίες πρέπει να παραμένουν ασφαλείς». 

«Οι ευαίσθητες πληροφορίες που μοιράζονται οι υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών πρέπει να παραμένουν ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας. Πεπεισμένη ότι θα σταματήσουν οι διαρροές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δηλώνει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Αμπερ Ραντ. Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο σχολίασε ότι οι διαρροές είναι κατακριτέες και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει δράση για το ζήτημα, αφού οι ΗΠΑ θα εντοπίσουν την πηγή αυτών και θα τις σταματήσει. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του BBC, η Βρετανία σταμάτησε να μοιράζεται πληροφορίες με τις ΗΠΑ σχετικά με την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και 59 τραυματίες. Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο του χθεσινού δημοσιεύματος της αμερικανκής εφημερίδας New York Times με φωτογραφίες οι οποίες αποκαλύπτουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν προσεκτικά κατασκευασμένος, εγείροντας ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάσθηκε και από ποιόν.

«Εκτιμούμε βαθιά τις στενές σχέσεις που διατηρούμε με τους εταίρους μας των υπηρεσιών Πληροφοριών και ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους οποίους μοιραζόμαστε ευαίσθητες πληροφορίες, όμως όταν αυτή η εμπιστοσύνη διαρρηγνύεται, αυτό υπονομεύει τις σχέσεις αυτές και πλήττει τις έρευνές μας», σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην σύλληψη δύο ακόμη υπόπτων σε σχέση με την επίθεση, ενώ ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι οκτώ

Παράλληλα, η βρετανική αστυνομία τόνισε τη δυσαρέσκειά της για τις διαρροές, σημειώνοντας ότι τα αμερικανικά μέσα επιβαρύνουν με τα δημοσιεύματά τους και τις οικογένειες των θυμάτων. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα από την αμερικανική εφημερίδα, ο Αμπέντι μετέφερε τον μηχανισμό «καλά συσκευασμένο» σε ένα μεταλλικό κουτί μαζί με βίδες, παξιμάδια και καρφιά. Σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στοιχεία, ήταν αρκετά ισχυρός ώστε τα θραύσματα να διαπεράσουν μεταλλικές πόρτες και τρυπήσουν τοίχους. Ο Αμπέντι πυροδότησε τον μηχανισμό με το αριστερό του χέρι.

Τραμπ: Θα διερευνηθούν σε βάθος οι διαρροές

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμέυτηκε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και οι άλλες αρχές θα πραγματοποιήσουν ολοκληρωμένη έρευνα σχετικά με την διαρροή πληροφοριών, που προκάλεσε την οργή της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πιο σημαντική σχέση για την Ουάσιγκτον από εκείνη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τόνισε δε ότι οι διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών αποτελούν «σοβαρή απειλη» για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή