Αποστάσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για Ρωσία

Αποστάσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για Ρωσία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πάνω από μία ώρα κράτησε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Nτόναλντ Tραμπ, με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τον προέδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ν. Τουσκ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να υποδεχθούν διαδοχικά τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την πλατεία Σούμαν στην οποία βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να είναι κλειστή έγινε μία πρώτη κουβέντα ανάμεσα στους δύο βασικούς εκπροσώπους του «ελεύθερου κόσμου», την ΕΕ και τις ΗΠΑ με ατζέντα την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια, το κλίμα και τις εμπορικές σχέσεις.

Στα 45 λέπτα ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση με τους δυο επικεφαλής της ΕΕ, ενώ 25 λεπτά ήταν η διάρκεια της συνάντησης με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων,  η Φ. Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Α. Ταγιάνι.

Ο κ. Τουσκ μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο δήλωσε πως το βασικό μήνυμά του ήταν πως «πρώτα από όλα είναι αξίες και αρχές» καθώς ότι αυτό που ενώνει τις δύο ηπείρους είναι οι «θεμελιώδεις δυτικές αξίες, όπως η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» και πρόσθεσε πως «το μεγαλύτερο έργο σήμερα είναι η εδραίωση ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου γύρω από αυτές τις αξίες, και όχι μόνο τα συμφέροντα».

Οσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα της ατζέντας, ο  κ. Τουσκ δήλωσε πως η αίσθηση του είναι ότι υπήρξε συμφωνία σε πολλούς τομείς και πρώτα απ 'όλα, στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καθώς οι συζητήσεις έγιναν υπό την σκιά των επιθέσεων στο Μάντσεστερ.

«Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοικτά, όπως το κλίμα και το εμπόριο» είπε ο κ. Τουσκ και ανέφερε συγκεκριμένα για το θέμα «αγκάθι», τις σχέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας με την Ρωσία λέγοντας ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να πούμε σήμερα ότι έχουμε κοινή γνώμη για τη Ρωσία, αν και όταν πρόκειται για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, φαίνεται ότι ήμασταν στην ίδια σελίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως ήταν μία «καλή και φιλική συνάντηση» και μία «πρώτη ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας».

Ο κ. Γιουνκερ από την μεριά του τόνισε την ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία στο εμπόριο καθώς κάτι τέτοιο θα είναι θετικό και για τις δύο πλευρές και για αυτό συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν συζητήσεις για την δημιουργία ενός κοινού σχέδιου δράσης για το εμπόριο.

«Eχω σκοπό να πείσω τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι η ευρωατλαντική συμμαχία σημαίνει ότι ο ελεύθερος κόσμος συνεργάζεται για να εμποδίσει μια μετα-δυτική παγκόσμια τάξη», επεσήμανε χθες Τετάρτη ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έτυχε μόνο της υποδοχής Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς τον υποδέχθηκαν και χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους με αφορμή την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. 

Αποστάσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ για Ρωσία-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή