45 χρόνια προσφοράς σε όλη την επικράτεια για την Ελληνική Εταιρεία

45 χρόνια προσφοράς σε όλη την επικράτεια για την Ελληνική Εταιρεία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που δημιουργήθηκε τα χρόνια της Επταετίας, ένας ήταν ο στόχος μας: να εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε πως ορισμένα αγαθά, πνευματικά και υλικά, θα περάσουν ανέπαφα στις επόμενες γενεές. Ομως στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαγενεακή δικαιοσύνη, δηλαδή η αίσθηση του καθήκοντος πως πρέπει να παραδώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε σε αυτούς που θα μας διαδεχθούν ηλικιακά». Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του προς την «Κ», ο πάντα μεστός και περιεκτικός στον λόγο του Κώστας Καρράς, ανέλυσε μέσα λίγες μόνο φράσεις το πνεύμα που οδήγησε εκείνον και τη σύζυγό του Λυδία στην ίδρυση της ΕΛΛΕΤ το 1972.

Εκτοτε, έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες προσφοράς στην Ελλάδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των μνημείων, των αξιόλογων ιστορικών κτισμάτων και συνοικιών, την ανάδειξη των καλών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση για παλιές τεχνικές και μάστορες, την αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και τη συσπείρωση εθελοντών, την εθνικού συμφέροντος δικτύωσή μας σε οργανώσεις όπως η Europa Nostra. Σε μια χώρα που τίποτα από όλα αυτά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένο –το αντίθετο μάλιστα– η ΕΛΛΕΤ με μαχητικότητα και πείσμα, έχει να επιδείξει αξιοζήλευτο έργο. Ομοιό του σε ποσότητα, ποιότητα και συνέπεια, δύσκολα μπορεί να καυχηθεί ότι έχει επιτελέσει άλλη ελληνική μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Μετά τον πανηγυρικό εορτασμό των 40 ετών, η ΕΛΛΕΤ ετοιμάζει να γιορτάσει το 2017, τα 45 της χρόνια με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς τους φορείς που στήριξαν τον αγώνα της όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα. Την ερχόμενη Τρίτη στις 30 Μαΐου, στο μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα, κοντά στην έδρα της, η Εταιρεία θα βραβεύσει εκπροσώπους από τρεις διαφορετικούς «πυλώνες»: τους χορηγούς, τον Τύπο και τους εθελοντές της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΛΛΕΤ ήταν ο φορέας εκείνος που έδειξε σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και καθημερινής πρακτικής πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η κοινωνία των πολιτών. Οχι μόνο στην πρωτεύουσα (λ.χ. με την περίπτωση της διάσωσης της Πλάκας) αλλά και στην περιφέρεια μέσα από μία σειρά δράσεων προς την κατεύθυνση της εφαρμογής πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ευεργετική της δράση απλώθηκε λοιπόν σε ολόκληρη την επικράτεια, από την ίδρυση του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου και των προγραμμάτων για το Σκυριανό αλογάκι και τη βιοποικιλότητα, στη διάσωση του τοπίου των Δελφών, του Νότιου Σαρωνικού, της Πύλου, των Πρεσπών, την κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου του κτήματος Τατοΐου, ενός τμήματος του Μαραθώνα, του αρχαίου πύργου της Κέας, πολλών αξιόλογων μνημείων, βυζαντινών εκκλησιών και παραδοσιακών οικισμών όπως της Υδρας και άλλων αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Στις πιο ξεχωριστές της ενέργειες είναι και η ανάδειξη των μονοπατιών σε πολλά μέρη φυσικού κάλλους. Την 1η Ιουλίου, μάλιστα, εγκαινιάζονται τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Επίδαυρο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη, στη Σαμοθράκη και στους Δελφούς. Με ορισμένες πρωτοβουλίες της Εταιρείας διασώθηκαν σημαντικότατα μνημεία και εκτός Ελλάδος: το καμπαναριό του Αγ. Γεωργίου στη Βενετία, ο Αγ. Παντελεήμων (Kizil Kilise) στην Καππαδοκία, οι μεσαιωνικές τοιχογραφίες της Τράπεζας στη Μονή του Σινά.

Ας ευχηθούμε στην ΕΛΛΕΤ να τα εκατοστήσει και να έχει να προσφέρει ακόμα πολλά για το καλό του τόπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή