Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

«Ως αναγνώστης προς αναγνώστες»

Κύριε διευθυντά
Τα «Γράμματα Αναγνωστών» αποτελούν μία σοβαρή θεματική ενότητα της εφημερίδας όπου συχνά ανακαλύπτεις πρωτότυπες προσεγγίσεις κυρίως σε θέματα της επικαιρότητας αλλά και σε άλλα, εντελώς προσωπικού χαρακτήρα. Ετσι, στο φύλλο της «Κ» της 18ης τρέχοντος εντυπωσίασε η επιστολή της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία σχετικά με την ποιότητα της τελετής ανάληψης των καθηκόντων του νέου προέδρου της Γαλλίας με τίτλο που προτρέπει εμάς, τους Ελληνες δηλαδή, να παραδειγματιστούμε από τους Γάλλους, πράγμα... ολίγον δύσκολο. Θα ήθελα να προσθέσω στην επιστολή αυτή ότι, λίγο αργότερα, μετά την τελετή δηλαδή, ήλθε και η σύσταση της νέας γαλλικής κυβερνήσεως και μη μου πείτε πως δεν παραξενευτήκατε που μία χώρα των 66.000.000 ψυχών μπορεί να κυβερνηθεί από 22 (ολογράφως είκοσι και δύο) υπουργούς εκ των οποίων οι μισοί, οι 11 δηλαδή, είναι γυναίκες. Εδώ και αν πρέπει να παραδειγματιστούμε, διότι αν θελήσουμε να κυβερνηθούμε a la francaise, με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδος, χρειαζόμαστε μόνο 4 υπουργούς, ενώ αν οι Γάλλοι δεν τα καταφέρουν με τους 22 και θελήσουν και κυβερνηθούν a la grecque θα χρειαστούν 264.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην επιστολή του κ. Πιτούλη για τη μάνα του. Εδώ κλαις, όποια κι αν είναι η ηλικία σου. Εύγε σου, κύριε, που κατάφερες με ένα προσωπικό σου requiem να πλησιάσεις τις ψυχές αναρίθμητων συνανθρώπων σου.

Ι. Ιωσηφ – Πόρτο Ράφτη

Μια «μαθητοσκόπηση» για τη Βουλή

Κύριε διευθυντά
Οταν ανοίγουμε το κανάλι της Βουλής, πολύ συχνά ακούγεται ο προεδρεύων να λέει: «Γνωρίζω στο Σώμα ότι από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίαση οι μαθητές του τάδε σχολείου αφού περιηγήθηκαν τους χώρους του κτιρίου και ενημερώθηκαν επί της λειτουργίας της». Μέχρις εδώ όλα καλά. Τι διαπιστώνουν όμως οι μαθητές μας όταν κοιτάζουν προς τα κάτω; Αδειανά τα έδρανα των βουλευτών, έναν ομιλητή που βοά σχεδόν εν ερήμω, ένα ή το πολύ δύο στα υπουργικά έδρανα και βία 10-15 βουλευτές από τους 300. Οταν τυχαίνει να είναι περισσότεροι τότε, κατά κανόνα, γίνονται μάρτυρες αγρίων διαπληκτισμών σε γλώσσα, συχνά πεζοδρομίου. Οι εκφράσεις ψεύτες, διαπλεκόμενοι, απατεώνες, ανίκανοι, συκοφάντες, πουλημένοι, υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων, δουλοπρεπείς, εκτελεστές ξένων εντολών, γερμανοτσολιάδες, προσκυνημένοι, κότες με λειριά κόκορα, ανθρωπάκια, υποκριτές χωρίς τσίπα, γλείφτες εκεί που έφτυναν, παντελόνια που γίνονται φουστάνια ή φουστίτσες, διαστρεβλωτές της αλήθειας, μικροσυμφεροντολόγοι, ανεπάγγελτοι, καρεκλοκένταυροι, παράσιτα του δημοσίου ταμείου, ασυνείδητοι, προδότες, ασυγκίνητοι από τη δυστυχία του ελληνικού λαού, διχαστές, φασίστες, χειραγωγημένα και πολλά άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.

Αυτά, δυστυχώς, αποκομίζουν φεύγοντας από τον Ναό της Δημοκρατίας οι μαθητές μας. Τούτων δοθέντων διερωτάται κανείς αν πρέπει να οδηγούνται οι μαθητές σ’ ένα τέτοιο ναό που αντί να τους προάγει αισθήματα ευθύνης, αλληλεγγύης και πατριωτισμού, τους αφήνει αισθήματα απογοήτευσης και αυτό είναι κακό για το μέλλον της δημοκρατίας αυτής της χώρας. Το υπουργείο Παιδείας ας εξετάσει το θέμα και ο συνάδελφος κ. Μαραντζίδης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ας κάνει μια «μαθητοσκόπηση» με ένα κατάλληλο ερωτηματολόγιο, ώστε οι μαθητές αυτοί, που παρακολούθησαν τις συνεδριάσεις της Βουλής «αφού πρώτα περιηγήθηκαν στους χώρους της και ενημερώθηκαν επί του τρόπου λειτουργίας της...», να μας πουν ποιες είναι οι εντυπώσεις τους από αυτή την εμπειρία τους. Αυτό θα είναι πολλαπλώς χρήσιμο για μικρούς και μεγάλους.

Παναγιωτης Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η φωτογραφία στις Θερμοπύλες

Κύριε διευθυντά
Σας διαβάζω πολλά χρόνια. Πάνω από 20. Από τότε που σταμάτησε την έκδοσή της η εφημερίδα «Μεσημβρινή». Πολλές φορές διαφωνώ με τις γνώμες και τα σχόλια που δημοσιεύετε και ακόμα περισσότερες σας βρίσκω άτολμο και υποχωρητικό σε θέματα κυρίως εθνικά. Η εφημερίδα της Βλάχου πρέπει να προτείνει δυναμικά και με θάρρος. Δημοσιεύετε ένα μικρό κείμενο για την κατάσταση που βρίσκονται οι Ελληνες της Βορείου Ηπείρου κι έπειτα σιωπή. Δεν έχετε στείλει ένα δημοσιογράφο να κάνει εκτενές ρεπορτάζ για όσα συμβαίνουν εκεί, ιδίως κατά τις εκλογές. Δεν είδα ένα ρεπορτάζ από το εσωτερικό της Ανατολίας, για την κατάσταση των εκεί Τούρκων. Ούτε για την κατάσταση των ολίγων που έχουν απομείνει στην Αίγυπτο. Ομως: Στο φύλλο της Κυριακής 21/5, η φωτογραφία των Αμερικανών πεζοναυτών στη βάση του αγάλματος του Λεωνίδα σας εξιλεώνει. Η μεγαλοπρέπεια του ανδριάντα και η χαρά στα πρόσωπα των πεζοναυτών είναι συγκινητική. Φέρνει ένα ρίγος, ένα στοχασμό. Για τους πεζοναύτες είναι οι συγγενείς τους, για μας είναι το ίδιο το αίμα μας. Για κάτι τέτοιες φωτογραφίες εξακολουθώ να είμαι κοντά σας.

Αλεξανδρα Καραβια - Λαμπαδαριδου, Συνταξιούχος συμβολαιογράφος

Η «παγίδα» για δημοψήφισμα

Κύριε διευθυντά
Στην έγκριτη εφημερίδα σας «Καθημερινή» της Κυριακής  14/5/ 2017, αναφέρεται υπό των δημοσιογράφων σας κ. Κ. Π. Παπαδιόχου και Δώρας Αντωνίου, εκτενές ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Σε Δημοψήφισμα η απλή αναλογική», χωρίς να γνωρίζουμε τι λέγει το διάταγμα της απλής αναλογικής.

Το κατά πόσον με την απλή αναλογική δύναται να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση ασταθής, χωρίς να δύναται να επιτελέσει ένα σοβαρό έργο, είναι γνωστό σε όλους  τους Ελληνες.

Ας δούμε τι λέγει το Σύνταγμα. Το Αρθρο 44 παρ. 2 λέγει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει  με  διάταγμα  δημοψήφισμα για κρίσιμα θέματα, ύστερα από απόφαση  της  απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Διερωτάται κανείς, η αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάγεται στα κρίσιμα θέματα; Αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Από της μεταπολιτεύσεως και ύστερα τόσες κυβερνήσεις πέρασαν και ουδεμία διενοήθη να κάμνει δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ας μην εκφυλίζουμε το δημοψήφισμα!

Η κυβέρνηση είναι βεβαία ότι ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες για ένα θέμα το οποίο δεν είναι μείζονος σημασίας γι’ αυτόν και θα το ψηφίσει; Αλλα καυτά θέματα απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Διερωτάται κανείς, γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί δημοψήφισμα για αλλαγή ορισμένων Αρθρων του Συντάγματος και δεν θέλει να εφαρμόσει το Αρθρο 110 παρ. 2 και 3 αυτού, το οποίο θα προβλέπει δημοψήφισμα; Εχει αντιληφθεί η κυβέρνηση εάν ο ελληνικός λαός δεν συνηγορήσει στην πρόταση της κυβέρνησης και ψηφίσει αρνητικά ή δεν προσέλθει στις κάλπες ότι δημιουργείται μείζον θέμα παραμονής  της  κυβέρνησης  στην  εξουσία;

Τι είναι αυτό που θέλει το Μαξίμου, εδώ και τώρα, δημοψήφισμα για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Φρονώ δεν είναι για τους κυβερνώντες τόσο η ελάττωση του ποσοστού για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή, αλλά όσο για να μειωθεί ή και να καταργηθεί το «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μη δύναται να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Προτιμούν να επικρατήσει μία χαοτική μη αναστρέψιμη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παρά να είναι ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ανάλογη με αυτή τη φοβερή οικονομική κρίση που έχουμε σήμερα!

Εάν η «πολιτική ηθική» του Μαξίμου είναι συμβατή με τα προαναφερόμενα, χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο για να μην κυβερνήσει ο αντίπαλός των, εμείς οι άλλοι Ελληνες τι πρέπει να πράξουμε; Σκεφθείτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με μαθηματικούς υπολογισμούς θα εισέλθουν στη Βουλή 10-12 κόμματα. Αντιλαμβάνεται κανείς, εάν είναι δυνατόν να σχηματιστεί μία σοβαρή βιώσιμη κυβέρνηση.

Ιωαννης Θ. Χαΐνης, Oμ. καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ