Απόσυρση διάταξης για τη χρηματοδότηση του τεμένους μετά την παρέμβαση Μητσοτακή


Απόσυρση διάταξης για τη χρηματοδότηση του τεμένους μετά την παρέμβαση Μητσοτακή


2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε μετά την παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι αποσύρεται η διάταξη που αφορά τις πηγές χρηματοδότησης του ισλαμικού τεμένους και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση με τα κόμματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα στο αμέσως προσεχές διάστημα. 


«Η παρέμβαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το καθεστώς χρηματοδότησης του τεμένους υπήρξε καταλυτική. Προστατεύσαμε τη διαδικασία και πλέον θα πάμε σε πλαίσιο ξεκάθαρο, που θα προστατεύει πλήρως τις συναλλαγές», σχολίασαν κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από την αλλοδαπή στη σχετική παρέμβασή του στη Βουλή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει το σχετικό άρθρο αν διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησής του.

To σχετικό απόσπασμα: 

«Έρχομαι τώρα, κ. Υπουργέ, κλείνοντας, σύντομα, στο ζήτημα του τεμένους. Και θα ήθελα λίγο την προσοχή σας στο ζήτημα αυτό. Βέβαια, επιτρέψτε μου ένα πολιτικό σχολιασμό. Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι καταψηφίζουν το σχετικό άρθρο, την ώρα που ο Υφυπουργός τους υπογράφει το νομοσχέδιο. Αλλά με τις αντιφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, όλα μπορούμε να τα δούμε.

Κοιτάξτε, υπάρχουν επιχειρήματα, κ. Υπουργέ, υπέρ και κατά της αλλαγής στον τρόπο διοίκησης του τεμένους. Και θα μπορούσα να δεχθώ τα επιχειρήματά σας και να συμφωνήσω με τη σχετική διάταξη, αλλά έχω μια επιφύλαξη σοβαρή – και θέλω να την εξετάσετε – στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν αυτό το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή χρηματοδότησης και την προέλευση αυτών των πόρων. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, κ. Υπουργέ. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ.

Θα σας ζητούσα, λοιπόν, να αποσύρετε τη σχετική διάταξη περί χρηματοδότησης, να τη συζητήσουμε ξανά, να την επαναφέρετε ή, εν πάση περιπτώσει, να την επαναφέρετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους».

Εκπαίδευση 

Όσον αφορά την εκπαίδευση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν πρόκειται να εξέλθουμε από την πολύχρονη κρίση, αν δεν αναγεννήσουμε το εκπαιδευτικό μας περιβάλλον σε όλες τις βαθμίδες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «σε δύο χρόνια, έχουν αλλάξει τρεις Υπουργοί Παιδείας, με τον έναν να αναιρεί τις επιλογές του προκατόχου του».

Συνεχίζοντας είπε:  «Σταχυολογώ από την πολιτική επικαιρότητα των τελευταίων μηνών και ετών: Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βαφτίζεται ξαφνικά ως ολοήμερο σχολείο νέου τύπου. Νομοσχέδια παρουσιασμένα και ψηφισμένα με τυμπανοκρουσίες αποσύρονται, μέσα σε λίγους μήνες, όπως αυτά για την ιδιωτική εκπαίδευση ή για τα μεταπτυχιακά. Χιλιάδες προσλήψεις ανακοινώνονται με κάθε αφορμή και, στη συνέχεια, η Κυβέρνηση τις παίρνει πίσω, γιατί  – πολύ απλά – δεν υπάρχει κανένας κεντρικός προγραμματισμός.

Και βέβαια, η κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό σε ειδική φιέστα και, την επόμενη, εσείς, ο αρμόδιος Υπουργός, ανακοινώνετε ότι δεν ξέρετε πώς θα το υλοποιήσετε αυτό το σχέδιο.

Αυτό δεν είναι Κυβέρνηση. Είναι πολιτικός στρατός ατάκτων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή