Βουλή: Παραβίαση του «Κώδικα Δεοντολογίας» με ρητορική μίσους από βουλευτές της ΧΑ

Βουλή: Παραβίαση του «Κώδικα Δεοντολογίας» με ρητορική μίσους από βουλευτές της ΧΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστατικό ευθείας παραβίασης του πρόσφατα ψηφισθέντα «Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου», και ειδικότερα του άρθρου που αφορά την «αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους», σημειώθηκε σήμερα και μάλιστα από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, χωρίς όμως να ενεργοποιούνται οι πρόνοιες για την ανάκληση στην τάξη ή την επιβολή άλλων –προβλεπόμενων από τον Κανονισμό- πειθαρχικών μέτρων.

Ομιλητής από του βήματος ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος. Με αφορμή τη συζήτηση διάταξης νομοσχεδίου για τη λειτουργία Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα, ο εν λόγω βουλευτής μετήλθε ρητορικής μίσους κατά των μουσουλμάνων και των προσφύγων: «Μας λέτε προκλητικά ότι οι ισλαμιστές, οι μουσουλμάνοι, που κάποιοι απ’ αυτούς είναι και τζιχαντιστές -να τα λέμε αυτά- που έρχονται και εισβάλλουν στην πατρίδα μας, θα πρέπει να έχουν και έναν τόπο λατρείας. Ξεχνάτε μάλλον ότι οι τζιχαντιστές που διαμελίζουν παιδάκια σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν λάβει την ευρωπαϊκή παιδεία», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΧΑ και συνέχισε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν με τίποτα να ενσωματωθούν στο δυτικό πολιτισμό. Τους διδάσκει η θρησκεία τους απ’ όταν γεννιούνται να μας μισούν. Μας θεωρούν άπιστους. Είμαστε άπιστοι γι’ αυτούς, όσο και αν προσπαθούμε να τους εντάξουμε. Οι άνθρωποι αυτοί, οι δήθεν κακόμοιροι, που τόσο πολύ κόπτεσθε για την προστασία τους, ανταποδίδουν τη φιλοξενία με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι το «ευχαριστώ» τους. Διακόσια χρόνια, λοιπόν, μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους μουσουλμάνους, εσείς «από την πίσω πόρτα και πονηρά» κατακλύζετε την Ελλάδα με μουσουλμάνους. Εσείς που τους καλοδέχεστε έχετε βάψει τα χέρια σας με το αίμα των αθώων ανθρώπων στην Ευρώπη και ελπίζουμε να μην το δούμε αυτό και στην Ελλάδα».

Eκείνη την ώρα προεδρεύων της συνεδρίασης Δημ. Κρεμαστινός παρενέβη μόνο για να επιπλήξει τον ομιλητή, διότι πέραν των προαναφερομένων είχε χαρακτηρίσει «υποκριτικό» το γεγονός ότι η βουλή νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Παρέμβαση η οποία έκανε τον Π.Ηλιόπουλο να επιπλήξει με τη σειρά του τον προεδρεύοντα επειδή σχολίασε την ομιλία του.

Λίγη ώρα αργότερα, έτερος βουλευτής της ΧΑ, ο Αντ. Γρέγος, στο ίδιο μήκος κύματος έκανε λόγο για «αιμοσταγή ήθη και έθιμα των εισβολέων» και για «σχέδιο ισλαμοποίησης της Ελλάδας». Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Χρ. Παππάς έλεγε ότι αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ θα γίνει στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Κυψέλη και στο Μετρό της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας (η παραβίαση του οποίου ενεργοποιεί διατάξεις του Κανονισμού για την επιβολή πειθαρχικών ποινών), στο δεύτερο άρθρο προβλέπει: «Οι βουλευτές οφείλουν να συμβάλλουν στην αποτροπή εκδηλώσεων μίσους κατά προσώπων λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής τους, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεών τους, του φύλου τους, της ηλικίας τους, της αναπηρίας τους ή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους». Και αλλού: (Δύνανται να επιβάλλονται τα πειθαρχικά μέτρα) Οταν πρόκειται περί επίδειξης συμπεριφοράς κατά παράβαση των γενικών αρχών του άρθρου 2 του Κώδικα, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής» – ανάκληση στην τάξη, μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή