Στρατός ΗΠΑ: Εκατόμβη νεκρών αμάχων στη Μοσούλη λόγω αεροπορικού βομβαρδισμού τον Μάρτιο

Στρατός ΗΠΑ: Εκατόμβη νεκρών αμάχων στη Μοσούλη λόγω αεροπορικού βομβαρδισμού τον Μάρτιο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 105 άμαχοι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια αμερικανικού αεροπορικού βομβαρδισμού στη Μοσούλη του Ιράκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αμερικανικός στρατός.

Σε έκθεση που συντάχθηκε μετά την έρευνα του αμερικανικού στρατού για τον βομβαρδισμό της 17ης Μαρτίου, επιρρίπτεται ωστόσο μεγάλο μέρος της ευθύνης στο Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών σε ένα κτίριο στη συνοικία Αλ Τζαντίντα που είχε μπει στο στόχαστρο των αμερικανικών βομβαρδιστικών.

Μέσα στο κτίριο αυτό βρίσκονταν 101 άμαχοι. Από τον βομβαρδισμό πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν όσοι βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Έχασαν επίσης τη ζωή τους άλλοι τέσσερις πολίτες που βρίσκονταν την ώρα εκείνη σε ένα γειτονικό κτίσμα, στα δυτικά του πρώτου.

Άλλοι 36 άνθρωποι αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πλέον πολύνεκρα επεισόδια με θύματα αμάχους τα τελευταία χρόνια στα οποία ενεπλάκησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτε ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται τους τζιχαντιστές, ούτε οι ιρακινές δυνάμεις γνώριζαν ότι υπήρχαν άμαχοι ή εκρηκτικά μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο.

Ο βομβαρδισμός έγινε κατόπιν αιτήματος των ιρακινών αρχών, αφού δύο ελεύθεροι σκοπευτές του ΙΚ άνοιξαν πυρ εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή