Σύντομη στιχομυθία μεταξύ Ντ. Τραμπ και Αλ. Τσίπρα

Σύντομη στιχομυθία μεταξύ Ντ. Τραμπ και Αλ. Τσίπρα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφορμή για το πρώτο –έστω και σύντομο– τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στάθηκε η χθεσινή σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία με τον κ. Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό επιτελείο, απέδωσε τα εύσημα για την πορεία της χώρας. «Σε παρακολουθώ. Εχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου είχε σύντομη συνομιλία με τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, την οποία συλλυπήθηκε για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ. Είχε, επίσης, ολιγόλεπτες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, καθώς και με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκάμπαρ Κιτάροβιτς.

Με τον Εντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Εντι Ράμα. Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική τους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι εθνικιστικές προκτικές και η ακραία ρητορική, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Αναφερόμενος στην Αλβανία, χαιρέτισε την υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στη γείτονα, ενώ φρόντισε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη της χώρας μας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και στη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσων.

Συμφώνησαν, τέλος, να ενισχυθεί ο διάλογος των δύο χωρών όσον αφορά στους διεθνείς οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή