Τον Ιούνιο η συμφωνία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

Τον Ιούνιο η συμφωνία επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του ΔΑΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχωρά η συμφωνία για τον ΔΑΑ. Οι μέτοχοι, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση έχουν έρθει σε συνολική συμφωνία και αυτή δεν θα αργήσει να φανεί.

Συγκεκριμένα, είναι θέμα ημερών ο ΔΑΑ, εκπροσωπώντας τους μετόχους του, να καταθέσει την προσφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την παράταση ισχύος της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η προσφορά που θα αφορά το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αερολιμένα από τον ΔΑΑ για επιπλέον 20 έτη, θα συνοδεύεται με τα κατάλληλα έγγραφα που θ’ απελευθερώνουν τη χωρίς όρους διάθεση του 30% των μετοχών από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει τόσο το δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα όσο και τις μετοχές που αντιστοιχούν στο 30% του ΔΑΑ.

Η τελική συμφωνία είναι θέμα μερικών εβδομάδων για να την αποδεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ και τελικά να υπογραφεί. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί πιθανώς και μέσα στον Ιούνιο. Αμέσως μετά θα προωθηθεί για έγκριση τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γ.Δ. Ανταγωνισμού) όσο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που έχει χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του αερολιμένα.

Παράγοντες κοντά στη διαδικασία παρατηρούσαν ότι η ολοκλήρωσή της με τη διεξαγωγή της σχετικής συναλλαγής θα γίνει μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και αφού βεβαίως η νέα συμφωνία για την παράταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης κυρωθεί στην ελληνική Βουλή. Αυτό θα συμβεί μόλις λάβει όλες τις εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ.

Η κυβέρνηση προσδοκά στην είσπραξη εφάπαξ τιμήματος της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η είσπραξη ετήσιου μερίσματος, πιθανώς ως ποσοστού επί των κερδών της επιχείρησης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει με τα περιφερειακά αεροδρόμια και συνολικά στην 20ετία, το Δημόσιο αναμένεται να λάβει περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε ονομαστικές τιμές.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» για την πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Οι μέτοχοι της εταιρείας δεσμεύονται μέσω επιστολών πρόθεσης για την πώληση του 30%. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των μετόχων του 1996 για τον ΔΑΑ, περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι για την πώληση ενός ποσοστού της εταιρείας άνω του 25% θα έπρεπε να συγκατατίθεται το 100% των μετόχων. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονταν οι ιδιώτες μέτοχοι μειοψηφίας που ασκούσαν το μάνατζμεντ της επιχείρησης έναντι του βασικού μετόχου του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε το 55%. Οι Καναδοί μέτοχοι στον ΔΑΑ δεν έχουν λόγο να φοβούνται τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι ήδη ελέγχουν το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμη και αν βρεθεί τρίτος ενδιαφερόμενος, η καναδέζικη PSP, μέσω της ελεγχόμενης AviAlliance, θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης. Τα πράγματα θα περιπλακούν περισσότερο, μόνο αν αποφασιστεί το Δημόσιο να πωλήσει το 25% που κατέχει, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Αντίθετα, οι συγκεκριμένες μετοχές αναμένεται να μεταβιβαστούν στο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΕΕΣΥΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή