Στρατηγικά βήματα Ερντογάν προς την Ε.Ε.

Στρατηγικά βήματα Ερντογάν προς την Ε.Ε.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως στρατηγική στροφή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τον ευρωπαϊκό δρόμο αξιολόγησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ήταν τον Οκτώβριο του 2015, προτού υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Εκτοτε, οι σχέσεις έχουν περάσει από διαφορετικά κύματα, ενώ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα γεγονότα που ακολούθησαν οι σχέσεις Βρυξελλών και Αγκυρας είχαν «παγώσει».

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι σχέσεις που είχαν εκτροχιαστεί ξαναμπήκαν σε τροχιά, με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να φέρνει τον κ. Ερντογάν «πιο κοντά στην Ε.Ε. και μακριά από άλλες σφαίρες επιρροής», καθώς και ο στόχος του ίδιου του κ. Ερντογάν είναι «να επανέλθει ως ηγέτης μέσα στον ευρωπαϊκό χάρτη».

Κρίσιμο κομμάτι των συζητήσεων ήταν και το Κυπριακό, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να λέει στην «Κ» πως «πρώτη φορά δημιουργήθηκε τόσο θετικό κλίμα. Να μην εκπλαγούμε αν δούμε θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό». Τουσκ και Γιούνκερ επανέλαβαν ότι η «κόκκινη γραμμή» της Ε.Ε. παραμένει η επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οσον αφορά το προσφυγικό, η πλευρά της Ε.Ε. ξεκαθάρισε ότι έχει τηρήσει στο ακέραιο το δικό της τμήμα της συμφωνίας, έχοντας προχωρήσει σε διαδοχικές εκταμιεύσεις χρημάτων από το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων (βίζα), η θέση της Ε.Ε. είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στα προαπαιτούμενα. Eπίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τον Ταγίπ Ερντογάν πως αν δεν επιτρέψει τις επισκέψεις Γερμανών βουλευτών, «θα πρέπει να αποσυρθεί» η γερμανική δύναμη από το Ιντσιρλίκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή