Μήνυμα Ομπάμα από το Βερολίνο

Μήνυμα Ομπάμα από το Βερολίνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τα πλούσια κράτη δεν μπορούν «να κρύβονται πίσω από τείχη» για να προστατευθούν από την αναταραχή και τη φτώχεια, που πλήττουν άλλες χώρες, είπε χθες μιλώντας στο Βερολίνο ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σε ομιλία του σε εκδήλωση σε ανοικτό χώρο, μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου κάποτε βρισκόταν το Τείχος, με θέμα τη δημοκρατία, στο πλευρό της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ενώπιον 70.000 θεατών, ο Ομπάμα μίλησε για ενενήντα λεπτά, χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν αναταραχή, εάν υφίστανται κακή διακυβέρνηση, αν υποφέρουν από πολέμους και φτώχεια, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από τείχη», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρώην πρόεδρος, που πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στην Ευρώπη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, προειδοποίησε το ακροατήριό του για τους κινδύνους που απειλούν τη δημοκρατία και την ευημερία. «Ο κόσμος βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών πολιτών, αλλά και κρατών, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα», είπε ο πρώην πρόεδρος.

«Αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την τάση για ευημερία, πρόοδο και εκπαίδευση, θα είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον. Το έργο μου πλέον αφορά τη διατήρηση και την ενδυνάμωση της τάσης αυτής», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες προσπάθησα να αναπληρώσω τον ύπνο, που τόσο μου έλειπε, αλλά και να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Παραμένω πολύ υπερήφανος για όσα έκανα ως πρόεδρος, όπως για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης», είπε ο Ομπάμα, που καταχειροκροτήθηκε σε αυτό το σημείο της ομιλίας του.

«Φιλοδοξία μου υπήρξε η παροχή πλήρους περίθαλψης σε ποσοστό 100% των Αμερικανών πολιτών. Παρότι δεν το επιτύχαμε, μπορέσαμε να προσφέρουμε πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες για 20 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ασφαλώς νιώθω κάποιες τύψεις, που δεν κατάφερα να εξασφαλίσω καθολική κάλυψη για όλους τους Αμερικανούς. Σήμερα, όμως, η πρόοδος αυτή απειλείται, εξαιτίας της συζήτησης που διεξάγεται στις ΗΠΑ γύρω από το θέμα αυτό», είπε ο πρώην πρόεδρος, αποφεύγοντας να αναφερθεί ευθέως στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ και στην προσπάθεια του νέου προέδρου και της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο να καταργήσει τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η εμφάνιση του Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ, που μεταδόθηκε ζωντανά από τέσσερα δίκτυα της γερμανικής τηλεόρασης τέσσερις μήνες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, έδωσε αφορμή για επικρίσεις, καθώς ορισμένοι θεώρησαν την ομιλία του αυτή ως προσπάθεια στήριξης της εκστρατείας επανεκλογής της Αγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ και Ομπάμα, όμως, απέφυγαν κάθε αναφορά στις επικείμενες γερμανικές εκλογές, για να εστιάσουν σε θέματα ανθρωπισμού και πολιτικού πλουραλισμού.

Ο πρώην πρόεδρος κατέληξε λέγοντας ότι θα αξιοποιήσει «τη λίγη επιρροή» που του έχει απομείνει, ως πρώην προέδρου, για να προετοιμάσει τους νέους για τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή