Σε νέα θέση το μηχάνημα δεματοποίησης στη Ζάκυνθο

Σε νέα θέση το μηχάνημα δεματοποίησης στη Ζάκυνθο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι, όπως όλα δείχνουν, η απομάκρυνση του μηχανήματος «δεματοποίησης» απορριμμάτων από τα όρια του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου. Μετά την κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων, που έφθασε μέχρι τις κοινοτικές αρχές, ο δήμος αποφάσισε να μετακινήσει σε διαφορετική θέση το μηχάνημα, εκεί όπου θα δημιουργηθούν οι νέες εγκαταστάσεις. Μάλιστα σκοπεύει μέσα στο καλοκαίρι να προκηρύξει διαγωνισμό για την αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής, ώστε να κλείσει μια για πάντα η «πληγή» για το περιβαλλοντικό προφίλ του δημοφιλούς νησιού.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς υποστηρίζει ότι ο δεματοποιητής τοποθετήθηκε με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών στην παλιά χωματερή (περιοχή Σκοπού), προκειμένου να δοκιμαστεί η λειτουργία του. «Το μηχάνημα θα μεταφερθεί μέσα στον Ιούνιο στην περιοχή Λίβα, στο σημείο όπου θα γίνει η νέα εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων», εξηγεί. «Μάλιστα έχουμε εξασφαλίσει 1,6 εκατ. ευρώ ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Σκοπού. Μάλιστα, στο πλαίσιο των εργασιών θα μεταφερθούν ποσότητες απορριμμάτων από τον Σκοπό στη Λίβα, προκειμένου να μειωθεί το ύψος της χωματερής που είναι σήμερα επικίνδυνο».

Ο δήμος ήταν από τους πρώτους που (ανακοινώθηκε ότι) εξασφάλισαν κοινοτική χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία καινούργιων υποδομών για τα απορρίμματα. «Το καλοκαίρι θα εγκαταστήσουμε στη Λίβα μια κινητή μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που μαζί με το δεματοποιητή θα λειτουργήσουν μεταβατικά μέχρι την κατασκευή των εγκαταστάσεων, για τα οποία εξασφαλίσαμε 16,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα προχωρήσει διαγωνισμός με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία πράσινων σημείων και εγκαταστάσεων ανακύκλωσης. Νομίζω ότι, πλέον με όλα αυτά τα έργα το νησί θα αλλάξει σελίδα στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, πάντως, δείχνουν επιφυλακτικές. «Τον Ιούλιο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε για την παράνομη χωματερή του Σκοπού. Εχουμε κάνει πολλούς αγώνες για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει», λέει η Γεωργία Τρισμπιώτη, διευθύντρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης Medasset. «Το μηχάνημα δεν έπρεπε ποτέ να πάει στον Σκοπό, ούτε δοκιμαστικά. Το πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και μήνες που δημιουργήθηκε. Ελπίζουμε ότι θα λήξει άμεσα και ότι θα δρομολογηθεί η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις άσκησαν άμεσα πίεση, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η παλιά χωματερή βρίσκεται επάνω από την παραλία ωοτοκίας της caretta-caretta και η τοποθέτηση του δεματοποιητή μάς ανησύχησε. Είχαμε βάσιμες ενδείξεις ότι θα μεταφέρονταν και πάλι σκουπίδια στην περιοχή», εξηγεί η κ. Τρισμπιώτη. «Είναι ντροπή να έχουμε αυτή την κατάσταση σε έναν από τους πιο προβεβλημένους προορισμούς της χώρας. Ας δοθεί οριστικά τέλος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή