Art Athina, δεσποινίς ετών 24

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία είναι η λέξη-κλειδί για τη φετινή Art Athina: «Επανεκκίνηση». Γιατί όχι; Είναι μια δεσποινίς 24 Μαΐων, μια και πρωτοοργανώθηκε το 1993, και –με κάποιες μικρές διακοπές που έγιναν ενδιάμεσα– εορτάζουμε το 2017 την 22η διοργάνωσή της. Παλαιά γνώριμη των Αθηναίων, έχει δει το μέγεθός της να αυξομειώνεται. Μετά την οικονομική κρίση έχει μικρύνει αρκετά, χωρίς αυτό να είναι απαραιτήτως κακό, υπό την έννοια της πραγματικής αντανάκλασης στην ελληνική αγορά της τέχνης, η οποία σμικρύνθηκε επίσης. Και φέτος, πάντως, υπήρχαν αλλαγές με την αποχώρηση στα τέλη του 2016 από τα διοργανωτικά καθήκοντα της εταιρείας Euromare και του Αλέξη Κανιάρη. Τη θέση του πήρε η εταιρεία Be Best.

Η 22η διοργάνωση αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο φιλοξενείται στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποτελέσει μια πολύ βολική και οργανωμένη στέγη. Η πρώτη εντύπωση, πάντως, μόλις περάσει κάποιος το κατώφλι του γηπέδου, είναι εκείνη της ανασυγκρότησης. Το σκεπτικό προήλθε από μια καινούργια ομάδα, που έρχεται να προστεθεί στην υπάρχουσα ομάδα εργασίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, υπό την πρόεδρο Γιάννα Γραμματοπούλου, τον φορέα δηλαδή που έχει τη συνολική ευθύνη της φουάρ. Τον τόνο δίνουν τα πρόσωπα, όπως η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου, αλλά και η Ξένια Καλπακτσόγλου (την οποία οι περισσότεροι γνώρισαν μέσα από την Μπιενάλε της Αθήνας και τώρα λειτουργεί στην έκθεση ως καλλιτεχνική σύμβουλος).

Τα βασικά: Στο κύριο σώμα της έκθεσης συμμετέχουν 43 γκαλερί με λίγες ξένες και πολύ περισσότερο ελληνικές. Στο μείγμα συμμετοχών θα βρείτε από τους Breeder και τη Ρεβέκκα Καμχή μέχρι την ιστορική Αίθουσα Τέχνης Αθηνών και τον Αστρολάβο, τις νεότερες Ελίκα και Καπλανών, καθώς και κάποιες από την περιφέρεια. Προσωπικά, στάθηκα στη συμμετοχή του χώρου «Δύο Χωριά» στη Μύκονο, μια πολύ καλή προσπάθεια της Μαρίνας Βρανοπούλου, στο περίπτερο της γκαλερί Καλφαγιάν, που έχει πάντα μια συνοχή και μια συνέπεια στους καλλιτέχνες που παρουσιάζει, καθώς και στην Ιλεάνα Τούντα, στην Αγγελική Αντωνοπούλου και στον Εικαστικό Κύκλο.

Μυταράς, Κουνέλλης

Τα πιο ειδικά: Φέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ένα αφιέρωμα στο ντιζάιν (δείτε μερικά από τα εκπληκτικά έπιπλα που ανήκουν στη συλλογή του ΔΕΣΤΕ), αλλά και στους δύο μεγάλους απόντες της χρονιάς, τον Γιάννη Κουνέλλη και τον Δημήτρη Μυταρά. Στην περίπτωση του πρώτου, ο προσωπικός του φίλος φωτογράφος Γιάννης Μπαμπούσης παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφήγημα για τη ζωή του Κουνέλλη μέσα από εκπληκτικές λήψεις. Στα ενδιαφέροντα νέα στοιχεία της έκθεσης είναι η ενότητα «Highlight» με 13 νέες γκαλερί από το Λος Αντζελες, η ενότητα «Feature» με επιλογές που έχει κάνει η επιμελήτρια Μύριαμ Μπεν Σάλαχ, αλλά και ένα αφιέρωμα βίντεο με τον Ρώσο επιμελητή Αλεξάντερ Μπουρένκοφ. Επειδή στα 22 χρόνια αρχίζεις να έχεις αναμνήσεις, η Αrt Athina φέτος κάνει και μια αναδρομή στο παρελθόν της μέσα από μια ενότητα, που έχει επιμεληθεί η Γαλήνη Νότη, αλλά εντάσσεται και η ενδιαφέρουσα εγκατάσταση «Ρωτώντας…» της Κατερίνας Ζαχαροπούλου.

​​Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, 12.00 με 21.00. Γενική είσοδος 8 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή