Το βιβλίο, το υπουργείο και ο αυτόματος πιλότος

Το βιβλίο, το υπουργείο και ο αυτόματος πιλότος

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολύπαθος χώρος του ελληνικού βιβλίου έτυχε της προσοχής από το υπουργείο Πολιτισμού, που μοιάζει να έχει μπει στον αυτόματο πιλότο, ο οποίος, πολλές φορές, όπως για παράδειγμα με το ζήτημα του Ελληνικού, δεν είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός…

Παρά ταύτα, από τις 10 Μαΐου και έως τις 9 Ιουλίου 2017, τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις της ομάδας εργασίας χάραξης στρατηγικής για το βιβλίο. Εως τότε, όλοι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, στον νέο κόμβο του ΥΠΠΟΑ, τη σύσταση θεσμικού οργάνου για την πολιτική του βιβλίου (όπως το καταργηθέν Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – ΕΚΕΒΙ), την επαναφορά του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, την προώθηση του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό (όπως –υποτίθεται ότι– έκανε το επίσης καταργηθέν ΕΚΕΜΕΛ). Μέχρι στιγμής, δύο εβδομάδες μετά, μηδέν σχόλια εμφανίζονται στον κόμβο του ΥΠΠΟΑ.

Η πρόσκληση για δημόσιο διάλογο συνοδεύεται από την υπενθύμιση ότι μιλάμε για «ένα χώρο που έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας τόσο των συνεπειών της οικονομικής κρίσης όσο και των αποφάσεων προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες προχώρησαν στην ουσιαστική κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και της ενιαίας τιμής βιβλίου», ενώ το σχετικό προς διαβούλευση κείμενο αναφέρει: «Η ομάδα εργασίας του ΥΠΠΟΑ για το βιβλίο διαπίστωσε ότι η κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και η απορρόφησή του από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού – ΕΙΠ, το 2014, στην ουσία εξαφάνισε οποιαδήποτε συνεκτική πολιτική βιβλίου στη χώρα μας και την υποκατέστησε με ανεπαρκείς προσπάθειες να ανταποκρίνεται η Πολιτεία σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της (κυρίως, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, διοργάνωση της ΔΕΒ Θεσσαλονίκης και συντήρηση της Bιβλιονέτ)».

Σε αυτό ακριβώς το κλίμα φαίνεται ότι εντάσσεται και σχέδιο προεδρικού διατάγματος που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται ήδη στο γραφείο της Λυδίας Κονιόρδου και αφορά τη μεταφορά της ευθύνης του ΕΙΠ από το ΥΠΠΟΑ στο υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΠΟΑ θα διατηρήσει μόνο την ευθύνη της χάραξης πολιτικής βιβλίου και διοργάνωσης διεθνών εκθέσεων, όπως αυτή της Θεσσαλονίκης. Ολα αυτά, βεβαίως, προτού καν ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Ρωτάμε τους πολίτες, αλλά απαντάμε μόνοι μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή