«Πρωτιά» στο παθητικό κάπνισμα

«Πρωτιά» στο παθητικό κάπνισμα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους απευθύνει για άλλη μία φορά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Με αφορμή την 31η Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, οι ειδικοί γιατροί υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες οι οποίες δεν σέβονται το δικαίωμα του πολίτη σε περιβάλλον ελεύθερο από καπνό, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο πληθυσμός εμφανίζεται θετικός στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) σε εκδήλωση με αφορμή την 31η Μαΐου, κ. Μιχάλη Τουμπή, τα νεότερα στοιχεία καταγράφουν μια συνεχή πτωτική τάση στην καπνιστική συνήθεια στην Ελλάδα. Ετσι, πλέον, 27,3% των Ελλήνων δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές και το 5,3% περιστασιακοί, γεγονός που μας κατεβάζει από το «βάθρο» με τους πιo θεριακλήδες της Ευρώπης. Μάλιστα, στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών το 18,5% δηλώνει ότι καπνίζει καθημερινά, «επίδοση» κοντά στον μέσο όρο της Ευρώπης. Ωστόσο, η χώρα μας συνεχίζει να κατέχει, σύμφωνα με τον κ. Τουμπή, την «πρωτιά» στο παθητικό κάπνισμα, αφού επτά στους δέκα Ελληνες δηλώνουν ότι κάπνιζαν άλλοι γύρω τους όταν επισκέφθηκαν καφέ, εστιατόριο, ή μπαρ. «Το 74% των μη καπνιστών αισθάνεται θυμό γι’ αυτήν την κατάσταση. Που σημαίνει ότι ο πληθυσμός είναι έτοιμος να δεχθεί την εφαρμογή των μέτρων», επισήμανε ο κ. Τουμπής. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την ερχόμενη Τετάρτη – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ειδική συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, για τον συντονισμό των δράσεων όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να επανεκκινήσουν οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθολική απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται μόνο σε 29 χώρες από τις συνολικά 186 που υπέγραψαν πριν από περίπου 12 χρόνια τη Συνθήκη-Πλαίσιο Ελέγχου του Καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν τη Συνθήκη ήταν και η Ελλάδα. Στα μέτρα ελέγχου που αναφέρονται σε αυτήν είναι και η αύξηση της φορολογίας των προϊόντων καπνού, κάτι που όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας, στην Ελλάδα επετεύχθη για «άλλους όμως λόγους». Στη χώρα μας το 75% της τιμής των προϊόντων καπνού αντιστοιχεί σε φόρους, ενώ η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων είναι για πολλούς σχεδόν απαγορευτική. «Αρκετοί έρχονται στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος με αίτημα να κόψουν αυτή τη συνήθεια γιατί είναι δυσβάσταχτο το κόστος», επισήμανε ο κ. Τουμπής.

Στο έργο των ιατρείων διακοπής καπνίσματος αναφέρθηκαν η κ. Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και η κ. Ιωάννα Μητρούσκα συντονίστρια της ομάδας διακοπής καπνίσματος της ΕΠΕ. Στην Ελλάδα λειτουργούν από το 2000 περίπου 50 επίσημα οργανωμένα ιατρεία της ΕΠΕ τα οποία έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 300.000 καπνιστές, η πλειονότητά των οποίων δεν είχε πρόβλημα υγείας. Τα ποσοστά επιτυχίας ανέρχονται σε 35% μετά τον πρώτο χρόνο από την ολοκλήρωση της θεραπείας, όταν μόνο το 3%-5% των καπνιστών μπορεί να καταφέρει να διακόψει το κάπνισμα χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια.

«Είναι νόσος»

Την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι στην Ελλάδα, γιατροί και πολίτες, ότι το κάπνισμα είναι νόσος και όχι απλώς μία κακή συνήθεια, τόνισε η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, έτερη συντονίστρια της ομάδας διακοπής καπνίσματος της ΕΠΕ. Το 50% των καπνιστών αναμένεται να πεθάνει από νόσο που σχετίζεται με το κάπνισμα, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 15.000 θάνατοι λόγω του καπνίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή