Τον Ιούνιο, ο Εθνικός Κήπος μάς καλεί να τον «χρησιμοποιήσουμε»

Τον Ιούνιο, ο Εθνικός Κήπος μάς καλεί να τον «χρησιμοποιήσουμε»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στρογγυλό κιόσκι του Εθνικού Κήπου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ Κώστας Μπιτζάνης και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Αστικής Πανίδας Αλέξανδρος Μοδιάνο παρουσίασαν έναν νέο προγραμματισμό, με κεντρικό σύνθημα «ζήσε τους κήπους και τα πάρκα αλλιώς». Βασική αρχή, όπως είπε ο κ. Καμίνης, να μη μείνει κανένας Αθηναίος δίχως –δωρεάν– πρόσβαση σε πολιτισμό, αθλητισμό και δημιουργική μάθηση.

Ολόκληρος ο Ιούνιος θα είναι μήνας δράσεων στον Εθνικό Κήπο, όλες υλοποιημένες εκ των ενόντων: από τις ορχήστρες και τα μουσικά σχήματα του δήμου έως τους μουσειοπαιδαγωγούς, τους γυμναστές και τους εργαζομένους του Ιστορικού Αρχείου και της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ειδικότερα, με επίκεντρο το παιδί, ο ΟΠΑΝΔΑ έχει εντάξει προγράμματα όπως «H Δημοτική Πινακοθήκη ζωγραφίζει στον Εθνικό Κήπο», «Σπηλαίων μηνύματα», «Μελωδίες» από τη Φιλαρμονική του δήμου και «Αστέρι» από την Big Band, μαθήματα γιόγκα, πιλάτες, θεατρικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες, γυμναστική για μητέρες και παιδιά, αλλά και «Παιχνίδια με τον χρόνο δίπλα στο μαρμάρινο ηλιακό ρολόι», «Μικροί φυσιοδίφες σε αναζήτηση σπάνιων φυτών» ή «Τα μαρμάρινα πρόσωπα του Κήπου». Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων βγαίνει από τη… σκόνη του θησαυρού του και διοργανώνει το πρόγραμμα «Ο Εθνικός Κήπος… επί χάρτου», ενώ η Χορωδία του δήμου κάνει έναν «Ρομαντικό περίπατο στον Κήπο». Επίσης, συμμετέχει και η Ορχήστρα Δωματίου του Εθνικού Ωδείου με το «Moments of Romance» (αναλυτικά το πρόγραμμα και οι δηλώσεις συμμετοχής στο www.opanda.gr).

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών και τον σκηνοθέτη Θοδωρή Γκόνη, καθώς και τους ηθοποιούς Ελένη Κοκκίδου και Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, οι οποίοι, την Παρασκευή 23/6, στις 19.00, ανεβάζουν την παράσταση «Εθνικός Κήπος». Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ανέφερε στην «Κ» ότι εκείνο που τον απασχολεί είναι «το άνοιγμα του Φεστιβάλ στην πόλη. Από μικρός, ήθελα να παίζω στην πόλη και να την παρακολουθώ. Τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να το κάνω». Στην ερώτηση της «Κ» αν η εξωστρέφεια εμφανίστηκε ως αδήριτη ανάγκη μετά και το περυσινό φιάσκο με τον Γιαν Φαμπρ, αλλά και μετά τα αισθητά λιγότερα από άλλες χρονιές εισιτήρια της Πειραιώς 260, με τις ακριβές παραγωγές που δεν «έβγαλαν» τα λεφτά τους, ο κ. Θεοδωρόπουλος επέμεινε ότι η εξωστρέφεια ήταν, έτσι κι αλλιώς, στα σχέδιά του. Παράλληλα, ο Γιώργος Καμίνης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του δήμου για την ενεργοποίηση τοποσήμων της πρωτεύουσας. Με το κέντρο της Αθήνας να γίνεται όλο και πιο αφιλόξενο, με τις τεράστιες καθημερινές συγκρούσεις με το «τέρας της κρατικής γραφειοκρατίας και της παλαιάς νοοτροπίας», όπως είπε στην «Κ» ο κ. Καμίνης, η δημοτική αρχή αποπειράται να μετακινήσει την ατζέντα από την παραίτηση και την ανομία στη δημιουργικότητα. Μάλιστα, ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», το παράδειγμα της τοποθέτησης πωλητή κουλουριών στη λίμνη του Εθνικού Κήπου, για τον οποίον χρειαζόταν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Το ΥΠΠΟΑ, επί έναν χρόνο, δεν απαντούσε στο αίτημα του Δήμου Αθηναίων, ο τελευταίος, όμως, έπειτα από επίμονες προσπάθειες, κατάφερε να λάβει την άδεια γι’ αυτό το τόσο «απλό» ζήτημα.

Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Παρ’ όλα αυτά, μετά τον Εθνικό Κήπο, ακολουθούν, για το 2018, το Αλσος Παγκρατίου, το Κτήμα Προμπονά και η Φωκίωνος Νέγρη. Ειδικά για την τελευταία, μετά τις –εντέλει τρεις!– προσφυγές συμβούλου της 6ης Δημοτικής Κοινότητας αλλά και υποψήφιου διαχειριστή, που δεν έτυχε τελικά αποδοχής, κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για ανάθεση της διαχείρισης της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης στο Impact Hub Labs, λόγω «παρατυπιών» (βλ. και «Πινγκ πονγκ» με την Αγορά Κυψέλης, 8/3/2017), οι πληροφορίες της «Κ» λένε ότι η Περιφέρεια Αττικής έδωσε το «πράσινο φως», κάνοντας μάλιστα λόγο, σύμφωνα με στελέχη του δήμου, για «κατάχρηση του θεσμού της προσφυγής». Σήμερα, εκτός βεβαίως απροόπτου, ο ανάδοχος του έργου υπογράφει τη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων και ξεκινάει την υλοποίηση του σχεδίου του για την Αγορά, για το οποίο, εδώ και μήνες, τηρεί επίμονη σιγήν ιχθύος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή