Μια «γαλλική» φουστανέλα στο Μπενάκη

Μια «γαλλική» φουστανέλα στο Μπενάκη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μακριά «δένει» απόλυτα με τους «συγκατοίκους» του στη βιτρίνα του ιστορικού αθηναϊκού μουσείου. Παρατηρώντας από πιο κοντά, όμως, το λουκ περιέχει κάποιες δημιουργικές ιδιαιτερότητες: μανίκια «κάπας» στο σακάκι και φουστανέλα-φόρεμα από οργάντζα σε χρώμα καλαμπόκι. Το μοντέλο «Παρίσι-Αθήνα», εναρκτήριο λουκ του Ζαν Πολ Γκοτιέ στη συλλογή του υψηλής ραπτικής καλοκαιριού του 2006 με τίτλο «Αφιέρωμα στην Ελλάδα», φιλοξενείται ανάμεσα σε ελληνικές φορεσιές, τις πηγές έμπνευσης του δημιουργού του, στον τρίτο όροφο του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. 

Στο μεταξύ, ένα άλλο λουκ από την ίδια αφιερωματική συλλογή, το «Σαπφώ της Μυτιλήνης», με ένα γιλέκο-σιγκούνι, παρουσιάζεται στο πλαίσιο της συλλογικής έκθεσης «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη», η οποία είναι παράλληλα σε εξέλιξη στην Costa Navarino στην Πελοπόννησο. Στην «τρίπτυχη» παρουσίαση συμμετέχει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. 

«Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης για μένα: το φως, ο ουρανός, τα νησιά, οι άνθρωποι… Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον πολιτισμό σας και την προσφορά σας στην ανθρωπότητα», ανέφερε ο Γκοτιέ σε δήλωσή του αναφορικά με τη διπλή παρουσίαση, στην οποία συμμετέχει χάρη στις προσπάθειες του στενού του συνεργάτη Κωνσταντίνου Καταλακινού. «Προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη μουσική και στη μόδα, με το ταλέντο, την ομορφιά τους και την έμφυτη αίσθηση του στυλ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή