«Σβήνουν» πρόστιμα με χορηγίες σε αθλητικές ομάδες

«Σβήνουν» πρόστιμα με χορηγίες σε αθλητικές ομάδες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες της Ιρλανδίας, με προεξάρχουσες τις δύο μεγαλύτερες στη χώρα, την AIB (Allied Irish Bank) και την Ulster Bank, χρησιμοποιούν τις αθλητικές ομάδες για να «καθαρίσουν» την εικόνα τους. Αλλοτε η ΑΙΒ γίνεται χορηγός του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, η Ulster Bank χρηματοδοτεί κάποια ομάδα ράγκμπι και η Bank of Ireland πληρώνει για να αναφέρεται η επωνυμία της στις φανέλες των ομάδων ράγκμπι Munster και Leinster. Η αιτία πίσω από αυτήν την εκτεταμένη πλέον τακτική των ιρλανδικών τραπεζών είναι ότι έχουν σπιλωθεί από τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί και έχουν καταβάλει υψηλότατα πρόστιμα άλλοτε για την εμπλοκή τους σε ξέπλυμα χρήματος και άλλοτε για αθέμιτες χρεώσεις σε δανειολήπτες, οι οποίοι, εξαιτίας αυτής της πρακτικής, έχασαν τα σπίτια τους.

Σχετικό ρεπορτάζ των Irish Times αναφέρεται στο τελευταίο πρόστιμο 2,3 εκατ. ευρώ που αναγκάστηκε να καταβάλει η ΑΙΒ στην Τράπεζα της Ιρλανδίας, επειδή είχε παραβιάσει την ιρλανδική νομοθεσία, λόγω ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Είναι η τέταρτη φορά από το 2006 που η εν λόγω τράπεζα καταβάλλει πρόστιμο. Το συνολικό ύψος των προστίμων της, όμως, ανέρχεται σε 5,8 εκατ. ευρώ, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, η Ulster Bank, έχει πληρώσει στην κεντρική τράπεζα της χώρας συνολικά πρόστιμα ύψους 10,8 εκατ. ευρώ. Στα τέλη του περασμένου έτους βρέθηκε να λογοδοτεί στη Δικαιοσύνη, κατηγορούμενη για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, και κατέληξε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα, πάντα, με τους Irish Times, λόγω της έκτασης του προβλήματος, η Τράπεζα της Ιρλανδίας έχει αναγκασθεί να διπλασιάσει σε τρία χρόνια τον αριθμό των στελεχών που απασχολεί στη μονάδα καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η άλλη κατηγορία σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται οι ιρλανδικές τράπεζες είναι τα σκάνδαλα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Δεκαπέντε ιρλανδικές τράπεζες έχουν παραδεχθεί ότι αρνήθηκαν σε μερίδα πελατών τους το δικαίωμα ή την επιλογή των κυμαινόμενων επιτοκίων που κανονικά δικαιούνταν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι περίπου 15.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων αναγκάστηκαν να καταβάλουν υψηλότερα επιτόκια και δόσεις αποπληρωμής απ’ ό,τι τους αναλογούσαν, και πολλοί από αυτούς δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και έχασαν τα σπίτια τους.

Η ΑΙΒ έχει παραδεχθεί ότι 14 οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους εξαιτίας αυτής της πρακτικής της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την Ulster Bank, ο αριθμός των οικογενειών που επλήγησαν φτάνει τις 15. Μέχρι στιγμής, οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν καταβάλει αποζημιώσεις 78 εκατ. ευρώ σε παθόντες αυτής της κατηγορίας και παραδέχονται ότι θα αναγκαστούν να καταβάλουν πολύ περισσότερα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία σχετικά με αυτό το θέμα. Ειδικότερα, η Ulster Bank έχει προβλέψει το ποσό των 211 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλει. Το αντίστοιχο ποσό για την ΑΙΒ ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ, για την Permanent TSB στα 140 εκατ. ευρώ και για την Bank of Ireland στα 25 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή