Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τίμησε η Ολομέλεια του ΣτΕ

Τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τίμησε η Ολομέλεια του ΣτΕ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε επίκεντρο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σύνθετες συνθήκες του καιρού μας, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, του υπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπων των Νομικών Σχολών απένειμε τιμή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Guido Raimondi.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νίκος Σακελλαρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε τη θεσμική συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στον κοινό βηματισμό με τη νομολογία του Δικαστηρίου, τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από τις νομοθετικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών.

«Αναγνωρίζοντας, τόνισε ο κ. Σακελλαρίου, την κεφαλαιώδους σημασίας συμβολή του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου στην εμπέδωση μιας ευρωπαϊκής έννομης τάξης, η οποία απορρέει από τις κοινές αξίες και παραδόσεις του ευρωπαίκού νομικού μας πολιτισμού, που έχει ως επίκεντρο τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου και αποσκοπεί στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου που  συνιστούν τον σκληρό πυρήνα των εγγυήσεων τις οποίες πρέπει να διασφαλίζει κάθε κράτος- μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, προκειμένου να λογίζεται δημοκρατικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε τη σημαντική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στη δημοκρατία, τις έννοιες του πολίτη και των δικαιωμάτων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έδωσαν ώθηση για νομοθετικές μεταβολές, όπως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, στο πλαίσιο της διασφάλισης και προσταςίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ.Raimondi αναφέρθηκε στον ρόλο των εθνικών και διεθνών δικαστηρίων τα οποία όπως είπε «καλούνται να απαντήσουν σε νέα σύνθετα ερωτήματα που προκύπτουν σήμερα με δεδομένη τη δυσκολία κοινωνικών συναινέσεων», ενώ μιλώντας για τους διοικητικούς δικαστές, τους χαρακτήρισε «δικαστές των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Παράλληλα στηλίτευσε τα φαινόμενα αρνησιδικίας αποδίδοντας τους τον χαρακτηρισμό «τυφλό σημείο» για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής απευθύνοντας χαιρετισμό, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον προσανατολισμό του υπουργείου σε ουσιαστικά θέματα ενίσχυσης τους και εμπέδωσης του κράτους δικαίου, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα μας την χαρακτήρισε ως «έμπρακτη ενθάρρυνση για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του υπουργείου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με τη φράση από τον Γοργία του Πλάτωνα, όπου ο Σωκράτης λέει, «δεν θα ήθελα να αδικούμαι ούτε να αδικώ, αλλά αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να επιλέξω θα προτιμούσα να αδικούμαι, παρά να αδικώ» έκλεισαν οι εργασίες της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποδίδοντας τιμητική απόφαση στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Στην Ολομέλεια είχαν κληθεί πέραν της πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας, ανώτατοι δικαστές, επίτιμοι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθηγητές της Νομικής και ο καθολικός επίσκοπος στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή