Γιούνκερ: «Οφείλουμε να σεβόμαστε την Ελλάδα»

Γιούνκερ: «Οφείλουμε να σεβόμαστε την Ελλάδα»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τιμώ το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στην Ταορμίνα της Σικελίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

«Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε προηγουμένως για αυτήν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».

Brexit: «Συμβάν, όχι απειλή»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι «εξεπλάγη ευχάριστα» από την υποστήριξη που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησε ότι το Brexit είναι «απλώς ένα συμβάν, όχι απειλή».

Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο χθες στις Βρυξέλλες, ο Τουσκ δήλωσε πως «ήταν σαφές και για τους δύο μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 είναι περισσότερο ενωμένη μετά, παρά πριν από το Brexit».

«Προσπάθησα να τον πείσω, και το πιστεύω απολύτως, ότι το Brexit είναι πολύ σημαντικό και δραματικό, αλλά είναι απλώς ένα περιστατικό και όχι απειλή. Και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε. Για μένα ήταν μία πολύ θετική στιγμή της συνομιλίας μας», προσέθεσε.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι το Brexit αναφέρθηκε εν παρόδω κατά την συνάντηση των Βρυξελλών, χαρακτηρίζοντας το στη συνέχεια μία «πραγματική τραγωδία».

«Περιέγραψα για ποιόν λόγο δεν θέλουμε άλλα κράτη μέλη να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν ξέρω άλλο κράτος μέλος που να έχει την πρόθεση να φύγει», είπε.

Ο Τραμπ εξόργισε πέρυσι τους ευρωπαίους ηγέτες, όταν δήλωσε κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι το Brexit είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και ότι το παράδειγμα της Βρετανίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Ωστόσο, από την ανάληψη της προεδρίας και έπειτα, θεωρείται ότι απέκτησε περισσότερη εκτίμηση για την αξία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απέναντι στα αμερικανικά συμφέροντα. Επιπλέον, χθες, πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι ο Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι Αμερικανοί θα χάσουν θέσεις εργασίας εξαιτίας του Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή