Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)

Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων 17 Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στη Μεγαλόνησο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ. 'Αλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. 'Αλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό που απήυθηνε είπε: 

«Υποκλίνομαι στους σεβαστούς συγγενείς των ηρώων. Με αισθήματα δέους, βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, με τον προσήκοντα σεβασμό, για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηρωικούς πεσόντες Ελλαδίτες στρατιωτικούς κατά την επαίσχυντη Τουρκική εισβολή το 1974 στη μαρτυρική Κύπρο αλλά και τον πεσόντα της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ το 1964.

Άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή και συμμετείχαν σε πόλεμο. Δεν συμμετείχαν ούτε σε άσκηση ούτε σε κρυφή αποστολή, όπως έλεγαν κάποιοι μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια και η πατρίδα είναι υπερήφανη.

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων,

Σας οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη. Θέλω να σας ευχαριστήσω εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση και σας διαβεβαιώνω γνωρίζοντας τον πόνο και την αγωνία που βιώσατε όλα αυτά τα χρόνια -με κάποιους από εσάς συναντηθήκαμε το 1994 – ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους σε συνεργασία με τις Κυπριακές αρχές για την εκπλήρωση του χρέους μας έναντι των ηρώων μας και των οικογενειών τους. Αυτή ήταν και η πρώτη προτεραιότητα μου όταν ανέλαβα Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Ελλάδα.

Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας». 

Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)-1
Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)-2
Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)-3
Στην Ελλάδα επιστρέφουν τα λείψανα 17 στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ (ΦΩΤΟ)-4

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή