Κοινή διακήρυξη των G7 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Κοινή διακήρυξη των G7 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, εμπόριο και προσφυγικό αποτέλεσαν τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των G7 την Παρασκευή στη σύνοδο της Ταορμίνα της Ιταλίας, η οποία έληξε μάλλον δίχως μεγάλη πρόοδο στα περισσότερα θέματα, που τέθηκαν στο τραπέζι των ηγετών των επτά ισχυρότερων οικονομικά κρατών του κόσμου. Όπως είχε προβλέψει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ήταν μία από «τις πιο δύσκολες συνόδους των G7 εδώ και πολύ καιρό».

Οι 7 ηγέτες και οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. προχώρησαν στην υπογραφή κοινής διακήρυξης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, για τις οποίες υπήρξε και η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Στη διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. H Βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μία επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις», αναφέρεται στην διακήρυξη. Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν: «Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους».

Παράλληλα, οι G7 κάλεσαν τους επικεφαλής των εταιρειών που πρωταγωνιστούν στο χώρα της διαδικτυακής επικοινωνίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμβάλουν στον περιορισμό της τρομοκρατικής απειλής, καθώς το Διαδίκτυο έχει αποδειχθεί ισχυρό όπλο για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Καμία πρόοδος για την κλιματική αλλαγή

Ο Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού». «Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό… Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία (του Παρισιού). Από την πλευρά μας εμείς επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας», υπογράμμισε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν», συμπλήρωσε.

Έντονη χαρακτήρισε τη συζήτηση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή