Ματιές στον κόσμο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαυμασμός για τον κρατήρα των Μεδίκων

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Πρόσφατα συντηρημένος, ο κρατήρας των Μεδίκων (Vaso Medici) συγκεντρώνει και πάλι τα γεμάτα δέος βλέμματα των επισκεπτών στην Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία. Είναι ένα έργο τέχνης που συμβολίζει σημαντικές διαδρομές στην ιστορία της Δύσης. Οι διαστάσεις του είναι μνημειακές, φτάνει σε ύψος το ενάμισι μέτρο και είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, δημιουργία καλλιτεχνικού εργαστηρίου της Αθήνας στο δεύτερο ήμισυ του 1ου μ.Χ. αιώνα. Ο κρατήρας σχεδιάστηκε ως διακοσμητικό στοιχείου κήπου και εξαρχής προοριζόταν για την αγορά της Ρώμης. Δείχνει την εκτίμηση που είχε η αστική τάξη των Ρωμαίων για την καλλιτεχνική στάθμη της Αθήνας, για τα ενεργά εργαστήρια και τους γλύπτες, για την οικονομική ευμάρεια όσων παράγγελναν ή αγόραζαν αυτά τα έργα τέχνης. Ο κρατήρας φέρει παράσταση από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Είναι άγνωστες οι διαδρομές του τους πρώτους αιώνες, αλλά το 1598 εντοπίστηκε στη Βίλα των Μεδίκων και από το 1780 εκτίθεται στην Πινακοθήκη Ουφίτσι.

ΜΟΣΧΑ

Η μορφή του Λομονόσοφ για Γκίνες

Οι μαθητές ενός σχολείου, κοντά στη Μόσχα, έσπασαν το ρεκόρ Γκίνες δημιουργώντας το μεγαλύτερο πορτρέτο από ένα μωσαϊκό κειμένων. Η μορφή είναι του Μιχαήλ Λομονόσοφ (1711-1765), του Ρώσου πολυμαθούς συγγραφέα και επιστήμονα με την τεράστια συνεισφορά. Η μορφή του σε έκταση 305 τ.μ. αποτελείται από 332.000 χάρτινα μέρη, το καθένα από τα οποία φέρει ένα θραύσμα κειμένου.

ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΕΪ

Το άστρο της Γκλεν Κλόουζ

Στο Palace Theatre του Μπρόντγουεϊ, η Γκλεν Κλόουζ γεμίζει την αίθουσα με την υποδειγματική ερμηνεία της στο κλασικό «Sunset Boulevard» του Αντριου Λόιντ Γουέμπερ. Για την ερμηνεία της έχει ήδη βραβευτεί με Τόνι και στο Λονδίνο είχε σαρώσει. Με 40μελή ορχήστρα, η παράσταση θυμίζει και την ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ, με την Γκλόρια Σουάνσον στον ρόλο της ντίβας του βωβού σινεμά.

ΚΑΣΕΛ

Ο Παρθενώνας των βιβλίων

Στις 10 Ιουνίου αρχίζει η documenta 14 στο Κάσελ και η προετοιμασία βρίσκεται στην κορύφωσή της. Στη διάρκεια του στησίματος, ο φακός αποτυπώνει το υπό κατασκευήν έργο της καλλιτέχνιδος από την Αργεντινή Marta Minujin, η οποία θα παρουσιάσει τον «Παρθενώνα των βιβλίων». Η εγκατάσταση συντίθεται από βιβλία τυλιγμένα σε πλαστικό. Η documenta 14 στο Κάσελ θα διαρκέσει έως τις 17/9.

NEA ΥΟΡΚΗ

O εξπρεσιονιστής Richard Gerstl

Η πρώτη αναδρομική του Αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Richard Gerstl (1883-1908) στις ΗΠΑ είναι η έκθεση που ετοιμάζει η Neue Galerie της Νέας Υόρκης (από 29 Ιουνίου). Με πάνω από 55 έργα του ζωγράφου, η έκθεση θεωρείται σημαντική στην επανασύσταση του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό. Ο Gerstl αυτοκτόνησε σε ηλικία 25 ετών μετά τη σχέση του με τη Ματίλντ, τη σύζυγο του συνθέτη Αρνολντ Σένμπεργκ. Θεωρείται εκπρόσωπος της πρώτης γενιάς μετά το Secession της Βιέννης, κίνημα που ο Gerstl είχε απορρίψει. Ηταν ένας ριζοσπάστης της τέχνης.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Το δαιμόνιο του Πολ Μακ Κάρθι

Στα 71 του χρόνια, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Πολ Μακ Κάρθι (Paul McCarthy) παραμένει επιδραστικός. Η νέα του έκθεση είναι αυτήν την περίοδο στη Βαρκελώνη στο Gaspar Foundation, όπου παρουσιάζει τα νέα πρότζεκτ «White Snow» και «Stagecoach». Με έντονο σαρκαστικό στοιχείο, ο Πολ Μακάρθι σχολιάζει πολλά στοιχεία της μαζικής κουλτούρας των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα συνομιλεί με πιο λόγιες αντιδράσεις όπως εκφράστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από κινήματα της Ευρώπης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή