Φιλιππίνες: Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους

Φιλιππίνες: Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη έκπληξη προκάλεσε για άλλη μια φορά η απόφαση του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, να απαγορεύσει με προεδρικό διάταγμα το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, υιοθετώντας με αυτόν τον τρόπο έναν από τους πιο αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Μάλιστα, όσοι παραβαίνουν τον νόμο θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και πρόστιμο 5.000 πέσος, που αντιστοιχούν σε περίπου 100 δολάρια. Μέσω του άνωθεν προεδρικού διατάγματος, θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση των διαφημίσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα, καθώς και η χορηγία και η προώθηση προϊόντων καπνού που τιμωρούνται με πρόστιμο έως και 400.000 πέσος, ποινές φυλάκισης έως τρία έτη και ανάκληση της άδειας λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο ίδιος ο κ. Ντουτέρτε υπήρξε κάποτε φανατικός καπνιστής, ωστόσο αποφάσισε να το κόψει όταν διαγνώστηκε ότι πάσχει από τη νόσο Buerger’s disease, η οποία προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ερνέστο Αμπέλα, αντίστοιχο διάταγμα είχε υιοθετήσει το 2012 ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο.

Σημειώνεται ότι ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα της προεδρίας των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 2016, αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, καθώς κατά τη διάρκεια της ακραίας προεκλογικής του εκστρατείας είχε υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει σκληρή πολιτική για την εξάλειψη των εμπόρων ναρκωτικών, όσων κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, του εγκλήματος αλλά και της διαφθοράς, με αποτέλεσμα να υλοποιεί τώρα σκληρά μέτρα.

Και κατά του τζόγου

Επίσης, υπόσχεται να απαλλάξει την κοινωνία από συνήθειες που θεωρούνται μεμπτές, όπως το κάπνισμα και ο παράνομος τζόγος. Η μοναδική διέξοδος για όσους καπνίζουν θα είναι οι ειδικοί χώροι καπνίσματος, οι οποίοι θα διαμορφωθούν. Αυτοί δεν θα υπερβαίνουν τα 10 τ.μ. και θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες. Επίσης, οι συγκεκριμένοι χώροι θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον δέκα μέτρα από τις εισόδους και εξόδους των κτιρίων, σύμφωνα με το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος που υπεγράφη πρόσφατα.

Στο πλαίσιο του νόμου θα δημιουργηθούν αστυνομικά τμήματα γύρω από τις πόλεις για να επιβλέπουν την ισχύ του διατάγματος. Ο αντικαπνιστικός νόμος αφορά και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ θα εφαρμοστεί στα καζίνο, εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο καθώς και σε ειδικούς χώρους αναψυχής, με εξαίρεση τους ειδικά διαμορφωμένους χώρους που διαθέτουν ελάχιστη χωρητικότητα. Τουλάχιστον το 1/3 του πληθυσμού στις Φιλιππίνες είναι καπνιστές, δηλαδή περίπου 17 εκατ. άτομα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το εν λόγω προεδρικό διάταγμα θα είναι επώδυνο για τους πολίτες της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή