9.000 επενδυτές της RBS «ψάχνουν» 12 δισ. στερλίνες

9.000 επενδυτές της RBS «ψάχνουν» 12 δισ. στερλίνες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Φρεντ Γκούντγουιν, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Royal Bank of Scotland (RBS), ίσως να μην καταθέσει στο δικαστήριο, όπως είχε προγραμματιστεί, στις 8 Ιουνίου, τη μέρα των γενικών εκλογών στη Βρετανία. Ετσι, θα μπορεί να συνεχίσει την μποέμικη ζωή του, αφότου παραιτήθηκε από την τράπεζα τον Οκτώβριο του 2008, για να βγει πρόωρα στη σύνταξη, όπως σχολιάζει ο Τζιλ Τρέβορ του Guardian.

Το φθινόπωρο του 2008, η RBS πέρασε στον έλεγχο του κράτους, διότι μόνο το Δημόσιο μπορούσε να τη σώσει, εξαιτίας ζημιών ύψους 24,1 δισ. στερλινών. Επειτα από εννέα χρόνια, και συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα, επρόκειτο να αρχίσει η δίκη με κατηγορούμενο τον κ. Γκούντγουιν.

Ο πρώην τραπεζίτης κατηγορείται από 9.000 ιδιώτες επενδυτές και οργανισμούς για παραπλάνηση, διότι δεν είχαν ενημερωθεί για το μέγεθος των προβλημάτων της RBS στην προσπάθεια διάσωσής της. Ολοι αυτοί έχασαν 12 δισ. στερλίνες, που έδωσαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας την άνοιξη του 2008.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να διερευνηθούν οι πιθανότητες εύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Ετσι χάνεται η ευκαιρία να καταγραφεί η μαρτυρία του πρωταγωνιστή ενός από τα τραπεζικά θρίλερ εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2009. Τον Μάρτιο του 2008 χρεοκόπησε η Bear Stearns και τον Σεπτέμβριο η Lehman Brothers.

Η RBS, όμως, επιθυμεί να κλείσει όσο πιο ήσυχα και σύντομα γίνεται αυτό το κεφάλαιο, όπως έπραξε ήδη με άλλες τρεις υποθέσεις. Συγκεκριμένα, η RBS έχει καταλήξει σε εξωδικαστικές λύσεις με το 87% των επενδυτών που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που, τελικά, δεν απέτρεψε την κρατικοποίηση της τράπεζας, με κόστος 45 δισ. στερλίνες για το βρετανικό Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολο να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους από το 73%, επειδή οι νομικές δαπάνες είναι πολύ υψηλές – προσεγγίζουν τα 800 εκατ. στερλίνες. Μόνο η δαπάνη για την προετοιμασία του κ. Γκούντγουιν για τη δίκη κοστίζει 6,5 εκατ. στερλίνες.

Μάλιστα, η RBS διπλασίασε την προσφορά της για αποζημίωση στα 82 σεντ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της εξωδικαστικής λύσης να φθάνει τα 200 εκατ. στερλίνες. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, εάν οι 9.000 επενδυτές της RBS θα αποδεχθούν την προσφορά της, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς ότι η διοίκηση δεν έχει αποδεχθεί καμία ευθύνη στις προηγούμενες εξωδικαστικές λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή