ΚΟΣΜΟΣ

Συνεργάζεται με τις Αρχές ο γαμπρός του Τραμπ

A.P.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και η σύζυγός του Ιβάνκα Τραμπ, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ, στο Ισραήλ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πρόθυμος να συνεργασθεί με τις Αρχές δήλωσε –μέσω του δικηγόρου του– ο γαμπρός του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, στο πλαίσιο ομοσπονδιακής έρευνας για ενδεχόμενες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία. Η ανακοίνωση του δικηγόρου Τζέιμι Γκόρελικ δημοσιεύθηκε την ώρα που ο αμερικανικός Τύπος αποκάλυπτε ότι το FBI ερευνά τις σχέσεις του Κούσνερ με Ρώσους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέισον Τσάφετς, ζήτησε από το FBI να παραδώσει έγγραφα για τις επαφές μεταξύ του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι, του Λευκού Οίκου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που χρονολογούνται από την προεδρία Ομπάμα. Ο Κούσνερ συναντήθηκε στα τέλη του 2016 με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κιζλιάκ και τον Ρώσο τραπεζίτη Σεργκέι Γκορκόφ.

Σε επιστολή του προς τον υπηρεσιακό διευθυντή του FBI, Αντριου Μακέιμπ, ο Τσάφετς ζήτησε να μελετήσει τις εκθέσεις του Κόουμι. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσάφετς είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να κλητεύσει τον Κόουμι και το FBI, προκειμένου ο τέως διευθυντής και η ομοσπονδιακή υπηρεσία να παραδώσουν τα σχετικά έγγραφα.

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο Τσάφετς είπε ότι «το Κογκρέσο και ο αμερικανικός λαός έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξετάσουν την υπόθεση, υπό ανεξάρτητο πρίσμα, για να διαμορφώσουν άποψη για την έρευνα». Ο επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής, μάλιστα, προσέθεσε: «Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεσθε την ανάγκη γι’ αυτό και θα καταλήξετε στην ορθή απόφαση, εμφανίζοντας τα έγγραφα αυτά αμέσως και οικειοθελώς».

Η επιστολή του Τσάφετς δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα πριν από την παραίτησή του. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής ανακοίνωσε αιφνιδίως την πρόθεσή του να παραιτηθεί νωρίτερα φέτος.

Ο υποδιευθυντής του FBI, Γκρέγκορι Μπάουερ, είπε στον Τσάφετς την Πέμπτη ότι η υπηρεσία εξετάζει το αίτημά του και θα τον ενημερώσει το συντομότερο δυνατό για την απόφασή της.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί μέλη του Κογκρέσου έχουν ασκήσει πιέσεις στον Τσάφετς, έτσι ώστε αυτός να παραιτηθεί από την έρευνα γύρω από τον Κόουμι, λέγοντας ότι επικεφαλής της έρευνας πρέπει να είναι αξιωματούχος του οποίου η θητεία δεν θα λήγει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ