Και το τένις στον δρόμο των αλλαγών

Και το τένις στον δρόμο των αλλαγών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζοσπαστικές αλλαγές κυοφορούνται στο τένις, ένα από τα αθλήματα που έως τώρα είχαν αντισταθεί στις αλλαγές επί το εμπορικότερον οι οποίες επηρέασαν τα περισσότερα σπορ. Ετσι, οι φίλοι του τένις μπορούν να ετοιμάζονται για σετ στα τέσσερα γκέιμ, κατάργηση της διαφοράς των δύο πόντων για κατάκτηση ενός γκέιμ κ.ο.κ.

Μια πρώτη ιδέα του τένις του μέλλοντος θα πάρουν οι φίλαθλοι σε έξι μήνες, στο τουρνουά επίδειξης που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο. Πρόκειται για το NextGen ATP Finals, όπου η ένωση των επαγγελματιών τενιστών (ΑΤΡ) θα συγκεντρώσει τους οκτώ καλύτερους τενίστες στον κόσμο ηλικίας έως 21 ετών, γι’ αυτό και ο τίτλος «Νέα Γενιά» που φέρει το τουρνουά.

Τι θα δουν εκεί οι φίλοι της αντισφαίρισης; Θα δουν πρώτη φορά σε κορτ να εφαρμόζονται νέοι κανόνες που θα αυξάνουν την ταχύτητα των αγώνων, κάνοντας και πιο προβλέψιμη τη διάρκειά τους, και θα βελτιώνουν το θέαμα χωρίς –όπως ελπίζεται– να αλλοιώνεται η ουσία του αθλήματος ή να ηττάται ο καλύτερος.

Οι αλλαγές συνοπτικά περιλαμβάνουν νέο σύστημα πόντων, συνέχεια σε φάσεις με σερβίς που περνούν το φιλέ χτυπώντας το, πιο περιορισμένος χρόνος για εκτέλεση κάθε σερβίς, οδηγίες των προπονητών στη διάρκεια των αγώνων, πιο χαλαρούς κανόνες για τους θεατές και συντομότερη περίοδο προθέρμανσης.

Πολλές από τις αλλαγές, που αναμένεται στο μέλλον να περάσουν και στους επίσημους αγώνες, θα έχουν σχετικά μικρή επιρροή στη ροή ενός ματς. Οι προπονητές σήμερα δεν διστάζουν να ουρλιάζουν εντολές στους παίκτες τους από την εξέδρα, μόνο ο Ραφαέλ Ναδάλ και κάποιοι άλλοι καθυστερούν σημαντικά να εκτελέσουν σερβίς, και η συνέχιση πόντων με το σερβίς να χτυπά το φιλέ και να περνά θα μειώσει μόνο κατά δύο λεπτά το πολύ έναν αγώνα.

Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο μέτρημα των πόντων: Αντί για δύο σετ με έξι ή επτά νικηφόρα γκέιμ, οι παίκτες πρέπει να κατακτούν τρία σετ με τέσσερα νικηφόρα γκέιμ το καθένα, και όταν το σκορ σε κάποιο σετ πάει στο 3 – 3 θα υπάρχει τάι-μπρέικ. Κάθε γκέιμ θα μπορεί να τελειώνει και χωρίς διαφορά δύο πόντων (όπως ήδη συμβαίνει στα διπλά του ΑΤΡ), άρα στη σημερινή περίπτωση ισοπαλίας σε γκέιμ ο επόμενος πόντος θα χαρίσει τη νίκη σε όποιον από τους δύο παίκτες τον κατακτήσει. Ενα τυχαίο δείγμα 50 αγώνων του ΑΤΡ Tour έδειξε ότι σε αγώνες του απλού ο μέσος όρος πόντων ανά παιχνίδι ανήλθε στους 144. Με το νέο σύστημα που προτείνεται οι πόντοι θα μειώνονται στους 114 κατά μέσον όρο, άρα με δεδομένο ότι ο μέσος πόντος διαρκεί 40 δευτερόλεπτα κάθε ματς θα καταστεί περίπου 20 λεπτά συντομότερο.

Οσο για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να γίνει το παιχνίδι με το νέο μέτρημα πόντων, μπορεί η μειωμένη διάρκεια να περιορίζει τις ευκαιρίες για σπουδαίους πόντους και ένταση, αλλά όσο λιγότερα 40 – 0 βλέπει κανείς σε ένα σετ τόσο καλύτερα. Κυρίως όμως ο πόντος που μπορεί να χαρίσει το γκέιμ και στους δύο παίκτες είναι βέβαιο ότι θα αξίζει για τους θεατές περισσότερο από ένα απλό «πλεονέκτημα» όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Οι κανόνες του NextGen θα προσφέρουν αρκετή διάρκεια στους αγώνες ώστε να νικήσει ο καλύτερος παίκτης, τόσο όσο και στους σημερινούς κανονισμούς, αλλά σε μικρότερο χρόνο, έστω και με λίγο λιγότερο συναρπαστικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Πάντως, από όλα τα εναλλακτικά σχέδια που έχουν προταθεί για να εκσυγχρονίσουν το τένις, αυτό φαίνεται να είναι το καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή