«Ασυλο» διακινητών Τοσίτσα, Μασσαλίας

«Ασυλο» διακινητών Τοσίτσα, Μασσαλίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, μέρα μεσημέρι, το βλέμμα μου πέφτει στο αιματοβαμμένο χαρτομάντιλο και στη σύριγγα που στέκει δίπλα. Λίγο πιο πέρα, άνθρωποι κινούνται σαν φαντάσματα. Ολοι γνωρίζουν τον λόγο. «Γι’ αυτό πλέον πολλοί φοιτητές και πανεπιστημιακοί για να μπουν στη Νομική αποφεύγουν την είσοδο από την οδό Μασσαλίας και επιλέγουν εκείνη επί της οδού Σίνα», λέει στην «Κ» φοιτητής της σχολής. Πριν από κάποιο διάστημα, οι γνωρίζοντες απέφευγαν ακόμη και την ιστορική είσοδο της Νομικής Σχολής Αθηνών, επί της οδού Σόλωνος. Και αυτό διότι τα βράδια ναρκομανείς έκαναν εκεί την ανάγκη τους…

Ειδικότερα, εκτός από τα φαινόμενα βίας, ένα ακόμη νήμα που συνδέει το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων με τη Νομική Σχολή στην οδό Σόλωνος, είναι οι διακινητές και οι χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει στέκια γύρω από τα δύο κτίρια. Παλαιότερα, η οδός Τοσίτσα ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο ΕΜΠ είχε μετατραπεί σε βασικό σημείο διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα των ναρκωτικών στην οδό έχει αμβλυνθεί. Μεταξύ των λόγων είναι «και η δράση των αναρχικών ομάδων από τα Εξάρχεια γύρω από το ΕΜΠ», όπως λένε στην «Κ» εργαζόμενοι στην περιοχή. Πάντως, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε με συντονισμένα μέτρα των αρμόδιων φορέων της πολιτείας. Και αυτό, διότι οι ναρκομανείς «ανέβηκαν» λίγο παραπάνω, γύρω από τη Νομική αλλά και στον πεζόδρομο που χωρίζει τα Προπύλαια και την Ακαδημία Αθηνών, δύο από τα κτίρια της εμβληματικής τριλογίας. «Ευτυχώς, τους τελευταίους μήνες έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει η εστία στα Προπύλαια. Δυστυχώς, όμως, εξακολουθεί να υφίσταται πρόβλημα στην οδό Μασσαλίας» ανέφερε στην «Κ» ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για το θέμα τόσο οι δύο κοσμητείες των σχολών που φιλοξενούνται στο κτίριο, η πρυτανεία του Παν. Αθηνών αλλά και καταστηματάρχες στις γύρω οδούς έχουν διαμαρτυρηθεί στους αρμόδιους φορείς. «Φωνή βοώντος…» λέει στην «Κ» καταστηματάρχης. Επίσης, έχουν απευθυνθεί ακόμη και σε ΜΚΟ που ειδικεύονται σε θέματα περίθαλψης χρηστών ναρκωτικών. Ωστόσο, απαιτείται οργανωμένο σχέδιο πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών.

Το «πλεονέκτημα» του πεζόδρομου για τους διακινητές και τους χρήστες είναι πως εκεί υπάρχει μικρό σκιασμένο πάρκο με παγκάκια και γωνιές κτιρίων. Μάλιστα, ναρκομανείς υπό την επήρεια ουσιών κάποιες φορές βρίσκουν απάγκιο στην είσοδο της Νομικής επί της Σόλωνος, κάνοντας τη φυσική τους ανάγκη. Για τον λόγο αυτό έχει προταθεί από αρμόδια στελέχη του ιδρύματος να φωτιστεί η είσοδος. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τον φωτισμό του πάρκου. «Η ενίσχυση του φωτισμού της περιοχής είναι μία λύση, αλλά προσωρινή αφού είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί ένα άλλο στέκι σε κάποια άλλη περιοχή του κέντρου. Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση τόσο για το θέμα των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας όσο και για τη φύλαξη των κτιρίων. Δεν μπορείς να μιλάς για φύλαξη εντός των κτιρίων όταν απέξω είναι οι έμποροι ναρκωτικών και οι χρήστες. Αυτά τα δύο πάνε μαζί. Η κατάσταση θέλει “γερό συκώτι” και ανθρώπους εξειδικευμένους. Χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός που απαιτεί πολιτική βούληση» παρατηρεί πανεπιστημιακός της Νομικής Αθηνών. Και ρωτά: «Η πολιτεία θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή