«Μέλι-γάλα» ύστερα από σαράντα κύματα

«Μέλι-γάλα» ύστερα από σαράντα κύματα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχέση του διοικητή της Τραπέζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με την κυβέρνηση έχει περάσει από σαράντα κύματα στο παρελθόν, αλλά κάτι μας λέει ότι το επόμενο διάστημα οι κυβερνητικοί θα επιδιώξουν να είναι «μέλι-γάλα» με τον κεντρικό τραπεζίτη. Δεν έχουν και άλλη επιλογή, αφού ο κ. Στουρνάρας θα αναλάβει εκ των πραγμάτων ρόλο μεσολαβητή στην προσπάθεια να ενταχθεί η χώρα στο QE της ΕΚΤ. Η αρχή θα γίνει σε συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου, όπου αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας λύσης «ήπιας» αναδιάρθρωσης του χρέους, με παράταση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων του EFSF κατά 8,5 χρόνια, η οποία το καθιστά βιώσιμο. Στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχει και το μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου Μπενουά Κερέ, ενώ εκεί θα βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Απολύτως ταιριαστό το θέμα του συνεδρίου: «Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματαγορές;». Εξαρτάται από το QE…

Επτά ελληνικές επιχειρήσεις στη λίστα του Forbes

Επτά ελληνικές εταιρείες περιλαμβάνονται στην παγκόσμια λίστα του Forbes με τις 2.000 ισχυρότερες εισηγμένες για το 2017. Η Alpha Bank βρίσκεται την 1.522η θέση, η Τράπεζα Πειραιώς στην 1.599η θέση, η Εθνική Τράπεζα στην 1.606η, η Eurobank Ergasias στην 1.640ή και η Τράπεζα της Ελλάδος στην 1.727η θέση. Στη λίστα περιλαμβάνονται, επίσης, η ΔΕΗ στην 1.854η και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην 1.868η θέση. Η κατάταξη του Forbes Global 2000 βασίζεται στα έσοδα, στα κέρδη, στα περιουσιακά στοιχεία και στη χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών.

Νέο ομολογιακό δάνειο θα εκδώσει η MIG

Στην έκδοση νέου μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου προχωρεί η MIG, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επί της αρχής ενδιαφέρον για την πλήρη κάλυψη της έκδοσης, ενώ διατηρεί το δικαίωμά της να μεταβιβάσει μέρος ή το σύνολο των τίτλων. Με την έκδοση του νέου μετατρέψιμου θα επεκταθεί ο χρόνος αποπληρωμής των υποχρεώσεών της, ενώ θα μειωθεί το κόστος. Το επιτόκιο της έκδοσης θα είναι Euribor 12 μηνών (-0,13% σήμερα), συν περιθώριο τεσσάρων μονάδων.

Ξένους επενδυτές «βλέπει» η Πειραιώς

Με τη νέα στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς στις βαλίτσες της, η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου ξεκίνησε road show για να παρουσιάσει σε διεθνείς επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστώνη το στρατηγικό σχέδιο έως το 2020, την «Agenda 2020», όπως ονομάζεται. Στις πρώτες συναντήσεις της διοίκησης της Πειραιώς με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων στο Λονδίνο υπήρξε θετική ανταπόκριση, χαρακτηρίζοντας τη στρατηγική σωστά εστιασμένη. Το ίδιο αποτυπώνεται και σε εκθέσεις της UBS και της Morgan Stanley, που τη χαρακτηρίζουν «φιλόδοξη και ρεαλιστική» και «εντυπωσιακή», αντίστοιχα.

Ουγγρική τράπεζα θέλει θυγατρική της ΕτΕ

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας Banca Romaneasca αποκάλυψε η ουγγρική OTP Bank. Οπως αναφέρει το Reuters, η OTP είναι κυρίαρχος παίκτης στην Ουγγαρία και στη Βουλγαρία. Ο Λάζλο Βολφ, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ουγγρικής τράπεζας, δήλωσε στο συνέδριο ότι η τάση φυγής των τραπεζών της Δυτικής Ευρώπης από την περιοχή δημιουργεί ευκαιρίες για την ΟΤΡ να επεκτείνει την παρουσία της. «Θα εξετάσουμε προφανώς ελληνικές τράπεζες καλής ποιότητας», είπε. «Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποτελεσματικότητας κλίμακας. Δεν είναι μόνον οι ελληνικές τράπεζες που πωλούν μονάδες στην περιοχή, αλλά και άλλες οι οποίες έχουν αντιληφθεί ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς ως μικρή τράπεζα. Θα κοιτάξουμε και αυτές προφανώς», είπε ο κ. Βολφ. Η Banca Romaneasca έχει μερίδιο αγοράς 1,7% και εξαγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2003.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή