Το χρονικό των παγιδευμένων επιστολών και δεμάτων

Το χρονικό των παγιδευμένων επιστολών και δεμάτων

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστολική τρομοκρατία, η αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτική ύλη επιστολών ή μικροδεμάτων, αναπτύχθηκε από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς σε συνδυασμό με την τακτική της παραπλάνησης, μέσω της χρήσης πλαστών αποστολέων.

Η πρώτη μαζική εμφάνιση της μεθόδου των παγιδευμένων δεμάτων έγινε τον Νοέμβριο του 2010 (περίπου 2,5 χρόνια μετά τις πρώτες ενέργειες της οργάνωσης). Τότε συνεργείο μελών των Πυρήνων της Φωτιάς είχε αναλάβει ρόλο τρομο-κούριερ, καθώς διένειμε σε εταιρείες ταχυμεταφορών στο Παγκράτι παγιδευμένα δέματα με παραλήπτες την πρεσβεία του Μεξικού και την πρεσβεία της Ολλανδίας. Η έκρηξη του πρώτου δέματος στα χέρια εργαζομένου στην εταιρεία, λίγο μετά την αναχώρηση των δύο μελών των Πυρήνων, οδήγησε στη σύλληψή τους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν κι άλλοι παγιδευμένοι φάκελοι, με προορισμό πρεσβείες στην Αθήνα, αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες, όπως τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (με φερόμενο ως αποστολέα τον Θόδωρο Πάγκαλο), τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς διακήρυξε πως έδρασε σε συνεργασία με τη διεθνή Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, εκφράζοντας τη διάθεση να διαχύσει την αναρχική τρομοκρατική δράση πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Με χρήση… γραμματοσήμου.

Τα παγιδευμένα δέματα δεν ήταν μια συνηθισμένη πρακτική στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 2010 είχε καταγραφεί τραγικά το πρώτο και πιο αιματηρό περιστατικό, όταν δέμα με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό και παραλήπτη τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του Γιώργου Βασιλάκη, με αποτέλεσμα τον θάνατό του. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση με το όνομα «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη), αλλά αργότερα ανακοινώθηκε πως το δέμα έφερε δακτυλικά αποτυπώματα του ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα.

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς συνέχισε και κλιμάκωσε την αποστολή τρομοδεμάτων, αναβαθμίζοντας την επιχειρησιακή της ικανότητα έτσι ώστε οι φάκελοι να μην εκρήγνυνται άκαιρα και να μην ανιχνεύονται. Τον Φεβρουάριο του 2011 εστάλη φάκελος-βόμβα στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Τον Ιούλιο 2013 στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου παγιδευμένος φάκελος με παραλήπτη τον πρώην διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο πήρε φωτιά, αλλά δεν εξερράγη. Τον Απρίλιο του 2014 εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος μέσα σε βιβλίο έφτασε στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας, με φερόμενο αποστολέα την ΜΚΟ Αποστολή, της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το δέμα κρίθηκε ύποπτο, με αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί ο μηχανισμός. Υπήρξαν καταγγελίες πως στο συγκεκριμένο τμήμα είχε κτυπηθεί βαριά ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι. Την ευθύνη ανέλαβε η Συνωμοσία, ενώ ανακοινώθηκε πως στον μηχανισμό ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του Χριστόδουλου Ξηρού.

Τον Ιανουάριο του 2015 φάκελος-βόμβα εντοπίστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 2016 παγιδευμένα δέματα εστάλησαν στα σπίτια δικαστικών λειτουργών: τον Ιούνιο στην πρόεδρο Εφετών κυρία Ισιδώρα Πόγκα και τον Οκτώβριο στην εισαγγελέα Εφετών κυρία Γεωργία Τσατάνη.

Φέτος τον Μάρτιο, οι Πυρήνες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Στις 15 Μαρτίου 2017, ένα δέμα-βόμβα, που προοριζόταν για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχοντας στη θέση του αποστολέα το όνομα Αδωνις Γεωργιάδης, έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, προκάλεσε όμως υποψίες και εξουδετερώθηκε. Την επόμενη μέρα όμως μια παγιδευμένη επιστολή, ταχυδρομημένη από την Ελλάδα και με εικονικό όνομα αποστολέα του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, περνά από τους ελέγχους και εκρήγνυται μέσα στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι τραυματίζοντας μία διοικητική υπάλληλο στα χέρια και το πρόσωπο. Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ανέλαβε την ευθύνη για το πρώτο τρομοδέμα στον Σόιμπλε, το ενέταξε στο σχέδιο «Νέμεσις» και σημείωσε πως ακολουθούν κι άλλες εκρηκτικές αποστολές.

Υστερα από κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκαν στις 20 Μαρτίου στο κέντρο διαλογής των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) στο Κρυονέρι Αττικής οκτώ ακόμα τρομοδέματα, με παραλήπτες μεταξύ άλλων τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, τον οίκο αξιολόγησης Fitch κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή